Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rezort obrany plánuje za financie z fondu USA obstarať 5-tisíc útočných pušiek

Martin Sklenár Zobraziť galériu (2)
Martin Sklenár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR plánuje za financie z fondu USA obstarať 5000 útočných pušiek M4A1 s príslušenstvom v celkovej hodnote 17,37 milióna dolárov (približne 16,23 milióna eur). Vyplýva to z informatívneho materiálu, ktorý rezort predložil na vládu. Na rokovanie kabinetu zatiaľ nebol zaradený.

"Finančné prostriedky na obstaranie útočných pušiek M4A1 budú plne hradené z fondov FMF (Foreign Military Financing - zahraničné vojenské financovanie), pričom odvod 20 percent DPH z ceny bude uhradený v čase jednotlivých dodávok z prostriedkov Ministerstva obrany SR," skonštatoval rezort.Ozbrojené sily (OS) SR by mohli dostať pušky kalibru 5,56 milimetra vrátane technickej pomoci, súprav na údržbu, náhradných dielov a dokumentácie. Dodávka je plánovaná v priebehu roku 2025. Nové pušky sú podľa rezortu kompatibilné s už obstaranými, ako aj puškami a muníciou používanou vo viacerých členských štátoch Aliancie.

Ozbrojené sily SR dali klip s vojakmi Aliancie
Zobraziť galériu (2)
Ozbrojené sily SR dali klip s vojakmi Aliancie  (Zdroj: FB/Ozbrojené Sily SR)

"MO SR vyjadruje potrebu obstarania takéhoto typu zbraní už dlhodobo a vyčlenené finančné prostriedky dávajú vysoký predpoklad toho, aby bola začatá modernizácia a výmena zastaraných útočných pušiek a prechod OS SR na nový typ primárnej zbrane profesionálneho vojaka," vysvetlil rezort. Pušky vyrába firma Colt's Manufacturing Company, LCC.

V súčasnosti má armáda vo výzbroji buď morálne a technicky zastarané útočné pušky, ktoré nevyhovujú podmienkam vedenia bojovej činnosti v modernej dobe, alebo modernejšie útočné pušky, ktoré síce vyhovujú po technickej aj funkčnej stránke, avšak neboli obstarané v dostatočných počtoch. Cieľovou ambíciou MO SR je zabezpečiť pre OS SR 24.777 útočných pušiek kalibru 5,56 milimetra s príslušenstvom.Grant USA vo výške 200 miliónov dolárov na modernizáciu a profesionalizáciu OS SR už rezort využil aj na 160 ľahkých taktických viacúčelových vozidiel (JLTV) 4x4 od spoločnosti Oshkosh.

Viac o téme: FinanciePuškyMinisterstvo obranyFond USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu