Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prigožinov syn sa zrejme pokúša prevziať Wagnerovu skupinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Belarus' Defense Ministry via AP)

MOSKVA - Dvadsaťpäťročný Pavel Prigožin, syn zakladateľa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, robí kroky na prevzatie jej velenia, informovala americká expertná skupina Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Správu priniesol v pondelok portál britskej televízie Sky News.

Prigožinov syn rokuje s ruskou Národnou gardou (Rosgvardija) o znovuzapojení wagnerovcov do bojov na Ukrajine za záujmy Mosky, uviedol ISW. Odvolal sa na kanál na platforme Telegram spriaznený s wagnerovcami.

Archívne video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 585

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 585 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )


Týmto krokom by sa vytvoril alternatívny vodca k súčasnému veliteľovi wagnerovcov Andrejovi Troševovi, ktorý pracuje pre ruské ministerstvo obrany. Trošev sa minulý týždeň zúčastnil na porade v Kremli spolu s námestníkom ruského ministra obrany Junus-Bekom Jevkurovom a Putin ho tak verejne uznal za svojho blízkeho spolupracovníka. Agentúra Reuters uviedla, že cieľom bolo ukázať, že po neúspešnej vzbure wagnerovcov pod vedením Jevgenija Prigožina teraz žoldniersku formáciu kontroluje ruský štát.

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (2)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: TASR/AP/Razgruzka_Vagnera telegram channel)

Kroky Pavla Prigožina naznačujú, že "niektorí wagnerovskí bojovníci majú záujem sústrediť sa okolo vodcu, ktorý je alternatívou ku Kremľu a k Troševovi pracujúcemu pod ministerstvom obrany," uviedol ISW.

"Ministerstvo obrany bude poskytovať výzbroj a zásoby pre veľkú, reorganizovanú silu pod vedením Rosgvardie, pretože tá nemá vlastnú logistickú infraštruktúru, aby to mohla robiť," dodal ISW v správe. Rosgvardija je priamo podriadená prezidentskému úradu. ISW citoval svoj zdroj vo Wagnerovej skupine, podľa ktorého Pavel Prigožin a Národná garda vedú rokovania aj o tom, že skupina si zachová svoj názov, symboly, ideológiu, veliteľov a riadenie.
 

Viac o téme: RuskoVojna na UkrajineWagnerovciPavel Prigožin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu