Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hrozivé odhalenie o smrti českého miliardára Kellnera: Horský vodca na palube havarovaného vrtuľníka mal v sebe drogy

Petr Kellner zahynul pri havárii vrtuľníka na Aljaške. Zobraziť galériu (2)
Petr Kellner zahynul pri havárii vrtuľníka na Aljaške. (Zdroj: PPF, SITA/Lance Flint/Alaska Mountain Rescue Group via AP)

WASHINGTON - Uplynuli už vyše dva roky od tragickej smrti českého miliardára Petra Kellnera (†56) na Aljaške. Slávny Čech zahynul pri nehode vrtuľníka v marci 2021. Len včera boli zverejnené výsledky vyšetrovania havárie americkým Národným úradom pre bezpečnosť dopravy (NTSB), ktorý konštatoval, že vinníkom nehody bol pilot. Teraz však vyšli najavo ďalšie šokujúce odhalenia zo správy úradu. Podľa nej bol hlavný horský sprievodca na palube v dobe havárie pod vplyvom drog.

Jediným, kto pád vrtuľníka prežil, bol český snowboardista David Horváth. Nehodu na ľadovci Knik neprežili okrem *Kellnera tréner snowboardingu Benjamin Larochaix (†50), pilot Zachary Russell (†33) a dvaja horskí sprievodcovia Gregory Harms (†52) a Sean McManamy (†38). Všetci si chceli na Aljaške užiť adrenalínovú zábavu nazývanú heliskiing.

Jedna z informácií z výsledkov vyšetrovania NTSB uvádza, že vedúci sprievodca mal v tele drogy. Konkrétne išlo o amfetamín a kokaín. Zo správy nie je jasné, ktorá z obetí havárie to bola. „Vzhľadom k hladinám drog nameraným v krvi bol vedúci lyžiarsky sprievodca v čase nehody pravdepodobne pod vplyvom drog,“ uvádza podľa blesk.cz správa. To však nie je všetko. Aj ďalší sprievodca mal v sebe stopy po THC, ale tie môžu byť v organizme prítomné aj niekoľko dní po užití marihuany.

Hrozivé odhalenie o smrti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NTSB)

Sprievodcovia síce nie sú podľa amerických predpisov členmi posádky, aj tak majú na palube dôležitú úlohu. Majú pilotom pomáhať pri lokalizovaní nebezpečných miest, ale aj pri nastupovaní a vystupovaní športovcov. „Avšak vyšetrovaním nebolo možné zistiť, či použitie nelegálnych drog hlavným sprievodcom malo vplyv na haváriu,“ uvádza sa v správe NTSB.

Aj spoločnosť Tordrillo Mountain Lodge (TML), ktorá organizuje adrenalínové zážitky, má vo svojej príručke jasne napísané, že sprievodcovia počas akcie nesmú byť pod vplyvom alkoholu a drog. „Hoci nie je presne stanovený postih za porušenie tohto pravidla, tieto priestupky nebudú brané na ľahkú váhu, budú riešené individuálne a môžu skončiť ukončením pracovného pomeru,“ píše sa v príručke pre zamestnancov.

Viac o téme: AljaškaPetr KellnerDrogyHavária vrtuľníkaHorský sprievodca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu