Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krajinu zasiahla silná prívalová povodeň: Najmenej 23 vojakov je nezvestných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

NAÍ DILLÍ - Po prudkej prívalovej povodni v odľahlom údoli v štáte Sikkim je nezvestných 23 vojakov, v stredu oznámila indická armáda. Informuje agentúra AFP.

Video zverejnené hovorcom indickej armády zachytáva prúd kalnej vody v zalesnenom údolí, ako podomieľa cesty a rúca stĺpy elektrického vedenia. "Pri prietrži mračien nad jazerom Lhonak v okrese Severný Sikkim nastala prívalová povodeň na rieke Tista... Hlásených bolo 23 nezvestných vojakov a niekoľko vozidiel pod bahnom. Prebiehajú pátracie operácie," napísala armáda v oznámení.

archívne video

Zaplavená nemocnica v bratislavskom Ružinove (Zdroj: Facebook/Jana Bittó Cigániková)

Voda v rieke stúpla až o 4,5 metra

Armáda dodala, že voda v rieke stúpla až o 4,5 metra nad bežnú úroveň.Prívalové záplavy sú časté počas sezóny monzúnových dažďov, ktorá sa začína v júni a obvykle z indického subkontinentu ustupuje koncom septembra. V októbri sa už ich intenzita zmenšuje.

Oblasť je blízko indickej hranice s Nepálom a Čínou a preto tu pôsobí veľký počet vojakov. Jazero Lhonak sa rozkladá pod ľadovcom vo vrchoch v okolí tretieho najvyššieho štítu sveta Kančendžonga. Zrážky čínskych a indických vojakov v horskom priesmyku Naku La medzi štátom Sikkim a Tibetom na čínskej strane v januári 2021 si vyžiadali zranených na oboch stranách.

Viac o téme: ZáplavyVojaciNezvestníSikkim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu