Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tragická smrť českého miliardára Kellnera: TOTO bola príčina nehody vrtuľníka

Príčinou havárie vrtuľníka bola chyba pilota. Zobraziť galériu (2)
Príčinou havárie vrtuľníka bola chyba pilota. (Zdroj: SITA/Lance Flint/Alaska Mountain Rescue Group via AP, PPF, NTSB)

ANCHORAGE - Pravdepodobnou príčinou nehody vrtuľníka, pri ktorej v roku 2021 na Aljaške zahynul český miliardár Petr Kellner a ďalší štyria ľudia, bola neschopnosť pilota zareagovať zodpovedajúcim spôsobom na zlú viditeľnosť. Podľa agentúry AP o tom vo svojej správe informoval americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

K havárii vrtuľníka prispel aj "neadekvátny výcvik pilotov" v spoločnosti Soloy, ktorá lety organizovala, a nedostatočný dohľad inšpektora Federálneho úradu pre letectvo (FAA), dodal Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

Okrem Kellnera prišli pri havárii z 27. marca o život aj tréner snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dvaja horskí vodcovia: Gregory Harms a Sean McManamy. Nehodu prežil iba bývalý český reprezentant v snowboardingu David Horváth, ktorého z vraku dostali záchranári až asi šesť hodín po nehode. Skupina sa v oblasti venovala heliskiingu, teda extrémnemu športu, pri ktorom sú jazdci na lyžiach alebo snowboarde vysádzaní z vrtuľníka do voľného terénu.

"Jeden človek nehodu prežil, pátracie a záchranné tímy ale boli informované so značným oneskorením, čo prispelo k rozsahu zranenia preživšieho, ktorý utrpel rozsiahle omrzliny na oboch rukách," píše sa v správe NTSB.

archívne video

Polícia sa vyjadruje k leteckej nehode pri Trenčíne (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Horváth vyšetrovateľom povedal, že pilot sa pokúsil pristáť na horskom hrebeni, čo sa mu na prvýkrát nepodarilo. Pri druhom pokuse vrtuľník "pohltila hmla" a stroj následne narazil do hory a zvalil sa po svahu dole.

Pilot sa zrejme pred druhým pokusom o pristátie stretol s bielou tmou, ktorá vznikla v dôsledku vzdušného prúdu vytvoreného rotorom vrtuľníka, takže stratil vizuálny kontakt s hrebeňom hory, píše sa v správe.

Tragická smrť českého miliardára
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Lance Flint/Alaska Mountain Rescue Group via AP)

Kellner a jeho spoločníci sa zdržiavali v luxusnej horskej chate Tordrillo Mountain Lodge, ktorá v zime organizuje heliskiingové pobyty. Samotné cesty vrtuľníkom zadáva spoločnosti Soloy Helicopter. Podnikateľka Renáta Kellnerová s rodinou požiadala súd na Aljaške o prešetrenie nehody.


 

Viac o téme: SmrťMiliardárAljaškaPetr KellnerNehoda vrtuľníka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu