Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zomrel známy textár: Napísal hity Gottovi aj Neckářovi

Eduard Krečmar
Eduard Krečmar (Zdroj: TASR/Tomáš Halász)

PRAHA - Vo veku 81 rokov po dlhej ťažkej chorobe zomrel v nedeľu textár a libretista Eduard Krečmar, autor hitov pre mnoho hviezd populárnej hudby. Otextoval okrem iného piesne Karla Gotta, Petra Nováka, Jitky Zelenkovej či Mikiho Volka. Spoločne s Pavlom Vrbom napísal recitál Listy dôverné pre Martu Kubišovú, Helenu Vondráčkovú a Václava Neckářa v divadle Rokoko. Z poverenia rodiny o tom informoval moderátor Martin Hrdinka.

"Napísali sme spolu úspešné muzikály Jack Rozparovač a Don Juan a prežili sme veľa krásnych dní. Jeho texty počúvame zo všetkých rádií každý deň a bude to tak ešte dlho, pretože ich napísal veľa," uviedol Hrdinka. Na Ochrannom zväze autorskom (OSA) má Krečmar zaregistrovaných 1684 textov.

Archívne video: Slovenská premiéra filmu Karel: Milovaná manželka Ivana Gottová prišla, tieto známe tváre si film nenechali ujsť

Slovenská premiéra filmu Karel: Milovaná manželka Ivana Gottová prišla, tieto známe tváre si film nenechali ujsť (Zdroj: Martin Bublavý)

Medzi Krečmarove najznámejšie texty patria Až na vrcholky hôr, Topánky proti láske, Malinká či Len sa hádaj. Najčastejšie spolupracoval so skladateľom Angelom Michajlovom. Písal tiež texty piesní k filmom - Bolo štvrť a bude pol, Metráček, Tvár pod maskou, Údolie krásnych žiab či Zlatovláska. Venoval sa aj tvorbe pre deti, najmä na zvukových nahrávkach so skladateľom Zdeňkom Bartákom, a divadlu. Svojimi textami zaobstaral divadelné muzikály - Pomáda, Babylonska veža, Námesačná sonáta, Klec bláznov, Kristián či Kocour v topánkach. Je tiež autorom českých textov k animovaným filmom Leví král, Pocahontas či Shrek.

Spevák skupiny Sputnici

Krečmar bol tiež spoluzakladateľom a spevákom českej rokenrolovej skupiny Sputnici. V roku 2015 získal Zlatú cenu OSA za rok 2015 za prínos českej hudbe.

Pražský rodák Krečmar po maturite na gymnáziu pracoval ako robotník a amatérsky vystupoval so skupinou Sputnici. Potom študoval Vysokú školu ekonomickú, avšak štúdium nedokončil. Od roku 1965 bol profesionálnym textárom na voľnej nohe.

Viac o téme: SmrťTextárEduard Krečmar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu