Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoosemdesiaty štvrtý (28. septembra 2023)

Jens Stoltenberg a Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (5)
Jens Stoltenberg a Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Twitter/NEXTA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý pricestoval na návštevu Kyjeva. Zelenskyj pri tejto príležitosti požiadal o ďalšie systémy protivzdušnej obrany a vstup Ukrajiny do NATO označil za otázku času. Siutáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 581

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 581 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces)

ONLINE

20:49 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov a ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok počas stretnutia v Moskve preberali prínos Čečenska k ruskej vojne proti Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

20:02 Raketa, ktorá vlani v novembri zasiahla poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí, bola vypálená z Ukrajiny, potvrdil vo štvrtok poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro. Píšeme o tom podľa správy agentúry AFP.

19:48 Rusko vo štvrtok ohlásilo plány na zvýšenie vojenských výdavkov v budúcom roku o takmer 70 percent. Vyplýva to z dokumentu zverejneného ministerstvom financií, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

19:17 Európska únia vo štvrtok schválila predĺženie dočasnej ochrany pre ľudí utekajúcich pred útočnou vojnou Ruska proti Ukrajine. Utečenci tak môžu v bloku zotrvať do 4. marca 2025, teda o rok dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

17:30 Štáty EÚ sa dnes zhodli na predĺžení dočasnej ochrany Ukrajincov v Európskej únii. Mechanizmus by sa mal predĺžiť do 4. marca 2025. Informovala o tom vo svojom vyhlásení Rada Európskej únie. Dočasná ochrana umožňuje ľuďom, ktorí utiekli pred ruskou agresiou, prístup k verejnému zdravotnému poisteniu, vzdelaniu či na pracovný trh.

16:02 Ukrajinské sily "postupne získavajú pôdu pod nohami" vo svojej tvrdo vybojovanej protiofenzíve, uviedol šéf NATO. Kým Ukrajinci bojujú za svoje rodiny, za budúcnosť a za slobodu, Rusi za "imperiálne bludy" Moskvy, povedal. Kým Ukrajina má silnú podporu od všetkých spojencov v NATO i mnohých ďalších krajinách, pozícia Ruska na svetovej scéne oslabila. Moskva je odrezaná od medzinárodných summitov a nezostalo jej nič iné, len pokiaľ ide o zbrane, hľadať podporu pri režimoch ako je Irán a Severná Kórea, dodal Stoltenberg.

14:16 Stupňovanie sporu medzi Kyjevom a Varšavou okolo vývozu ukrajinského obilia škodí obom stranám. Povedal to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rámci rozhovoru, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:45 Rusko vo štvrtok upozornilo, že prípadné rozhodnutie Arménska podpísať Rímsky štatút zriaďujúci Medzinárodný trestný súd (ICC), ktorý na jar tohto roku vydal zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s nelegálnymi deportáciami ukrajinských detí, by vnímalo ako "mimoriadne nepriateľský krok"."Rozhodnutia takéhoto druhu sú z nášho pohľadu mimoriadne nepriateľské," vyhlásil podľa agentúry AFP hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

13:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý pricestoval na návštevu Kyjeva. Zelenskyj pri tejto príležitosti požiadal o ďalšie systémy protivzdušnej obrany a vstup Ukrajiny do NATO označil za otázku času. 
Generálny tajomník podľa Zelenského prisľúbil, že vyvinie úsilie, aby zmobilizoval členské krajiny NATO v záujme ďalšieho posilnenia protivzdušnej obrany Ukrajiny, ktorá čelí takmer neustálym dronovým a raketovým útokom Ruska.

"Musíme túto zimu prekonať spoločne, aby sme chránili našu energetickú infraštruktúru a životy ľudí," povedal Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii so Stoltenbergom."Je len otázkou času, kým sa Ukrajina stane de jure členom aliancie," pokračoval Zelenskyj. "Robíme všetko pre to, aby sme tento čas skrátili," dodal.

13:00 Rusko neplánuje v dohľadnom čase zrušiť zákaz vývozu pohonných látok. Povedal to vo štvrtok ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov, podľa ktorého zostane v platnosti dovtedy, dokiaľ sa nestabilizuje domáci trh. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na správu ruskej agentúry TASS."Môžem povedať jedno. Očakávať skoré zrušenie zákazu je zbytočné. Opatrenie zostane v platnosti dovtedy, dokiaľ to bude na stabilizáciu dodávok a cien palív potrebné," povedal Šulginov s tým, že možno budú prijaté aj ďalšie opatrenia na riešenie nedostatku palív na domácom trhu.

12:45 Kadyrov sa stretol s Putinom.

12:30 Uhlie prichádzajúce do Poľska z Kazachstanu podlieha dôsledným kontrolám, aby sa zabezpečilo, že v skutočnosti nepochádza z Ruska. Vyhlásil to v pondelok hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Do Poľska sa nedostane žiadne ruské uhlie, pretože jeho dovoz je zakázaný, povedal. Hovorca reagoval na vyhlásenie senátora Krzysztofa Brejzu z hlavného poľského opozičného zoskupenia Občianska koalícia (KO), ktorý v stredu (27. 9.) uviedol, že za posledný rok sa do Poľska dostalo 1,5 milióna ton uhlia z Ruska.

12:00 Ruské letiská sú paralyzované v dôsledku kybernetického útoku.

11:30 Ukrajinská armáda uviedla, že Rusko v noci na štvrtok podniklo "masívny" dronový útok a ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zostreliť viac než 30 ruských bezpilotných lietadiel. Informovala o tom agentúra AFP.Hovorkyňa veliteľstva južného zoskupenia ukrajinských síl Natalija Humeňuková spresnila, že ruské drony boli zostrelené nad pobrežnými oblasťami pri Čiernom mori i hlbšie na ukrajinskej pevnine."Protivzdušná obrana pracovala takmer na celom južnom smere - v Odeskej a Mykolajivskej oblasti. Tiež oveľa viac smerom na sever - nepriateľ zameral svoje útoky na strednú časť Ukrajiny," dodala s tým, že dôsledky "masívneho" dronového útoku sa ešte objasňujú.

10:30 Takto vyzerá dom zabitého 41-ročného muža v Khersone po útoku ruských útočníkov.

9:45 Britský minister obrany Grant Shapps vo štvrtok počas návštevy Kyjeva potvrdil pokračujúcu podporu Ukrajiny v jej boji proti ruskej vojenskej agresii. Rokoval aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Shapps vyjadril neochvejnú podporu Spojeného kráľovstva Ukrajine, ktorá sa v súčasnosti usiluje získať späť svoje územia okupované Ruskom.

9:30 Rusko sa od anexie Krymského polostrova z roku 2014 dopustilo už prinajmenšom 534 trestných činov voči ukrajinskému kultúrnemu dedičstvu. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to v stredu uviedla Elmira Ablialimovová, projektová manažérka ukrajinského Krymského inštitútu strategických štúdií. 

Uvedené trestné činy podľa jej slov zahŕňali "privlastnenie si pamiatok kultúrneho dedičstva, zneužitie kultúrneho majetku na vojenské účely, presun kultúrneho majetku z okupovaných území, rabovanie múzeí, nelegálne archeologické práce, úpravy a rekonštrukcia pamiatok a dekontextualizáciu historických miest".

9:00 Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský sa v stredu zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín skupiny Central 5 (C5) vo Viedni. Stretnutiu dominovala pokračujúca ruská agresia proti Ukrajine. Minister Wlachovský v tejto súvislosti zdôraznil, že v súčasnosti nie je čas na únavu z poskytovania pomoci Ukrajine.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Cena za prípadný neúspech v legitímnej obrane Ukrajiny a jej boji za slobodu by bola oveľa vyššia, ako cena našej súčasnej podpory suseda, ktorý je obeťou vojenskej agresie Ruska,“ uviedol Wlachovský vo Viedni.Na schôdzke sa diskutovalo aj o výzvach spojených s nelegálnou migráciou či rozširovaním EÚ, ale aj o situácii v regióne západného Balkánu či o energetickej bezpečnosti, diverzifikácii energetických zdrojov a znižovaní závislosti na ruských fosílnych palivách.

8:15 Najmenej traja ruskí provojnoví novinári dostali v uplynulých dňoch prasacie hlavy.a odvolávajú na ruské médiá.Adresátmi hláv boli Timofej Sergejcev, ktorý minulý rok publikoval článok vyzývajúci na vraždenie ukrajinských civilistov, vojenský expert Konstantin Sivkov a fotoreportér ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS Michail Tereščenko. Všetci traja už predtým uviedli, že sa im neznáme osoby telefonicky alebo poštou vyhrážali fyzickou likvidáciou.

7:30 Takto teraz vyzerá Bakhmut.

6:30 Bulharský parlament schválil presun rakiet S-300, ktoré si vyžadujú opravu, na Ukrajinu.

Minister obrany Umerov vymenoval troch nových námestníkov

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov vymenoval v stredu svojich troch nových námestníkov. Pred vyše týždňom došlo na ministerstve obrany k hromadnému prepúšťaniu, pričom Umerov následne tvrdil, že rezort prechádza "reštartom".

Ukrajinskí vojaci v Bahmute
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinskí vojaci v Bahmute  (Zdroj: SITA/Roman Chop via AP)

Za nových námestníkov s rôznymi kompetenciami vymenoval Jurijho Džygyra, Nataliju Kalmykovovú a Katerynu Černohorenkovú. Džygyr bol v minulosti námestníkom ukrajinského ministra financií, pričom otázky týkajúce sa financií bude mať na starosti aj teraz na ministerstve obrany. Kalmykovová sa bude zapodievať oblasťou sociálneho a Černohorenková zase digitálneho rozvoja.

Vo funkcii je len krátko

Samotný Umerov je vo funkcii ministra obrany krátko. Na tomto poste vystriedal Olexija Reznikova, ktorého odvolanie ohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj začiatkom septembra, pričom tento krok vtedy zdôvodnil potrebou "nových prístupov" rezortu a iných foriem interakcie s armádou a spoločnosťou ako celkom.Po Reznikovi z rezortu odvolali aj šiestich námestníkov vrátane Hanny Maľarovej. K zmenám vo vedení ministerstva došlo po viacerých korupčných škandáloch, približuje CNN.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu