Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Raketa, ktorá vlani zasiahla poľskú obec, pochádza z Ukrajiny

VARŠAVA - Raketa, ktorá vlani v novembri zasiahla poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí, bola vypálená z Ukrajiny, potvrdil vo štvrtok poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro. Píšeme o tom podľa správy agentúry AFP.

"Vyšetrovanie poľskej prokuratúry viedlo k... jednoznačnému názoru, že táto raketa bola ukrajinská," uviedol Ziobro s tým, že zistenie vychádza z miesta, z ktorého raketu vystrelili. Dodal, že strela bola sovietskej výroby. Poľský denník Rzeczpospolita v utorok s odvolaním na svoj zdroj napísal, že raketa má dolet 75 až 90 kilometrov, a teda vzhľadom na vtedajšie pozície ruských síl nie je možné, aby takáto ruská raketa zasiahla Przewodów.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 581 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces)

Poľský minister zároveň vyjadril ľútosť nad tým, že Kyjev dlhodobo neprejavil žiadne úsilie spolupracovať na vyšetrovaní incidentu. Podľa poľskej krajne pravicovej strany Konfederácia by mala Ukrajina za vyšetrovanie zaplatiť odškodné. Výbuch rakety v Poľsku, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie, vlani podnietil obavy, že by rusko-ukrajinský konflikt mohol eskalovať aj za hranice Ukrajiny. Akýkoľvek útok na člena NATO by totiž na základe článku 5 o spoločnej obrane spojencov mohol zatiahnuť Západ do potenciálne jadrového konfliktu s Ruskom.

Varšava a predstavitelia NATO však krátko po incidente zmiernili napätie tvrdením, že pravdepodobne išlo len o zablúdenú ukrajinskú raketu, vystrelenú v rámci obrany pred ruskými útokmi, ktorá nedopatrením dopadla do susedného Poľska.

Viac o téme: RaketaPoľskoUkrajinaPrzewodów
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu