Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čína, Južná Kórea a Japonsko plánujú zorganizovať summit svojich lídrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING/SOUL/TOKIO - Čína, Južná Kórea a Japonsko sa v utorok dohodli na usporiadaní summitu svojich lídrov v čo najskoršom možnom termíne. Rozhodli o tom vysokopostavení diplomati na stretnutí v juhokórejskom Soule, informuje agentúra AFP.

Neobvyklých trojstranných rokovaní v Soule sa zúčastnili vysokopostavení predstavitelia ministerstiev zahraničných vecí Číny, Južnej Kórey i Japonska. Podľa hovorcu čínskeho ministra zahraničných vecí Wang Wen-pina sa účastníci rozhovorov dohodli, že sa v nasledujúcich mesiacoch uskutoční trojstranné stretnutie na úrovni šéfov rezortov diplomacie. 

Archívne video: Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam

Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Zároveň súhlasili s tým, že budú pracovať na zorganizovaní summitu svojich lídrov, a to "čo najskôr v termíne, ktorý bude vyhovovať všetkým trom krajinám". Naposledy sa takáto schôdzka konala v roku 2019.

Podľa čínskeho hovorcu sa rozhovory v Soule zamerali na podporu vzájomnej spolupráce Číny, Južnej Kórey i Japonska. Účastníci sa zhodli na tom, že takáto kooperácia je v záujme všetkých zúčastnených strán.

Táto spolupráca má prispieť k mieru a prosperite aj vo svete, tvrdí juhokórejského ministerstvo zahraničných vecí

Juhokórejského ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že táto spolupráca zohráva dôležitú úlohu nielen v severovýchodnej časti Ázie, ale prispieva aj k "mieru, stabilite a prosperite v celom svete". Soul zdôraznil, že tieto tri krajiny spolu tvoria 20 percent svetovej populácie a 25 percent svetového HDP.

Rokovania zástupcov Číny, Južnej Kórey i Japonska experti vnímajú ako pokus o zmiernenie obáv Pekingu, ktorého znepokojujú posilňujúce sa väzby Washingtonu so Souloum a Tokiom. V regióne navyše pretrváva aj napätie v dôsledku narastajúcej hrozby zo strany Severnej Kórey (KĽDR), ktorá disponuje jadrovými zbraňami.

Viac o téme: PartnerstvoStretnutieVzťahyMierProsperitaČínaJaponskoJužná KóreaSummit lídrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu