Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Británia naspäť v Európskej únii? V Londýne sa konala demonštrácia za jej opätovný vstup

Demonštranti sa účastnia na proteste za opätovný vstup Spojeného kráľovstva do EÚ
Demonštranti sa účastnia na proteste za opätovný vstup Spojeného kráľovstva do EÚ (Zdroj: TASR/AP/Jeff Moore)

LONDÝN - Stovky ľudí sa v sobotu zišli v britskej metropole Londýn, aby demonštrovali za opätovný vstup Spojeného kráľovstva do Európskej únie. Informuje agentúra AFP.

Demonštranti niesli vlajky EÚ a transparenty s nápismi ako "Cesta k opätovnému vstupu do EÚ sa začína tu" a podobne. Účastníci protestu sa zišli neďaleko Hyde Parku a následne pochodovali do štvrti Westminster, kde sídli vláda aj parlament.

Brexit bol obrovskou chybou

"Brexit bol obrovskou chybou, doplácame na to všetci, najmä robotnícka trieda a chudobnejší ľudia, a musíme s tým niečo urobiť," povedal jeden z organizátorov zhromaždenia Peter Corr, ktorý pochádza z mesta Derby a pracuje ako vodič. Britský premiér Rishi Sunak v pondelok odmietol rokovať o novej dohode o obchode a spolupráci s EÚ. Reagoval tak na vyhlásenia lídra opozičnej Labouristickej strany Keira Starmera, ktorý sľubuje vyjednať lepšiu pobrexitovú dohodu, ako je tá z roku 2020. Odmieta však opätovný vstup Británie do colnej únie a na jednotný trh EÚ.

Dohodu o obchode a spolupráci po brexite podpísal za Britániu v roku 2020 vtedajší premiér Boris Johnson. Dohodu majú obe strany spoločne prehodnocovať v päťročných intervaloch, prvýkrát to bude v roku 2025. Referendum o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ sa konalo 23. júna 2016. Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, za zotrvanie Británie v EÚ 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.

Viac o téme: DemonštráciaEurópska úniaSpojené kráľovstvoBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu