Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zo zbúraniska neďaleko Fukušimy ukradli potenciálne rádioaktívny šrot

Fukušima Zobraziť galériu (2)
Fukušima (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

TOKIO - Japonské ministerstvo životného prostredia vo štvrtok informovalo, že z areálu v oblasti jadrovej elektrárne Fukušima bol odcudzený potenciálne rádioaktívny kovový šrot.

Potenciálne rádioaktívny materiál pochádzal z múzea, ktoré sa búra v zóne približne štyri kilometre od atómovej elektrárne Fukušima, ktorú v roku 2011 vyradila z prevádzky vlna cunami.Pracovníci subdodávateľskej firmy po demolácii odviezli šrot bez povolenia a porušili proces nakladania s kontaminovaným odpadom. Podľa denníka Mainiči Šimbun stavební robotníci predali kovový šrot spoločnostiam mimo fukušimskej zóny za približne 900.000 jenov (6000 eur).

Podľa zákona sa odpad z demolácií v okolí Fukušimy musí zhromažďovať v dočasných skladoch, kde sa kontroluje obsah rádioaktívnych látok. Ak je úroveň rádioaktivity vysoká, kovy musia ísť do dočasného skladu alebo sa musia zlikvidovať prepísaným spôsobom. Ak je ich úroveň nízka, môžu sa opätovne použiť, objasnila AFP.Ministerstvo bolo o krádeži a predaji potenciálne rádioaktívnych materiálov informované koncom júla. Prípad vyšetruje polícia. Rezort upozornil dodávateľské firmy, aby zabránili opakovaniu takýchto prípadov posilnením monitorovacích systémov a vzdelávaním zamestnancov.

Zo zbúraniska neďaleko Fukušimy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Suo Takekuma/Kyodo News)

Lokalita, kde došlo k incidentu, sa nachádza v takzvanej ťažko návratnej zóne

Ukradnutý šrot z Fukušimy pochádzal z výstuže v niektorej z búraných budov a preto pravdepodobne nebol vystavený vysokej úrovni radiácie.Lokalita, kde došlo k incidentu, sa nachádza v takzvanej ťažko návratnej zóne, kam je vstup stále prísne obmedzený. Šrot bol odcudzený zo zbúraniska komplexu knižníc a múzeí v meste Okuma v prefektúre Fukušima, dodal spravodajský web The Japan Times.

Viac o téme: ZbúraniskoFukušimaKrádežRádioaktívny šrot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu