Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čína kritizuje Baerbockovú za vyjadrenia o Si Ťin-pchingovi ako o diktátorovi

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková Zobraziť galériu (3)
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

PEKING - Čína v pondelok kritizovala nemeckú ministerku Annalenu Baerbockovú za jej vyjadrenia, v ktorých čínskeho prezidenta Si Ťin-chinga označila za diktátora.

Baerbocková sa minulý štvrtok v rozhovore pre americkú televíziu Fox News vyjadrila k vojne na Ukrajine a k možnej čínskej invázii na Taiwan. V súvislosti s prípadným víťazstvom ruského prezidenta Vladimira Putina položila otázku: "Aké by to bolo posolstvo pre ďalších diktátorov sveta – ako čínsky prezident Si?"

Peking tieto vyjadrenia označil za otvorenú politickú provokáciu a vážne porušenie politickej vážnosti Číny. Hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning povedala, že Čína je s týmito vyjadreniami veľmi nespokojná. Peking už nemeckej strane diplomatickými prostriedkami vyjadril protest.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (3)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: TASR/Noel Celis/Pool Photo via AP)

Čína je hlavným obchodným partnerom Nemecka. Berlín však v júli tohto roka prijal novú stratégiu voči Číne. Baerbocková presadzuje ráznejší postup voči Číne a zdôrazňuje ľudské práva, zatiaľ čo nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz podporuje postoj, ktorý je priaznivejší pre obchod, konštatuje AFP.

V Pekingu si pre výrok šéfky diplomacie predvolali nemeckú veľvyslankyňu

Čína si v nedeľu predvolala nemeckú veľvyslankyňu v Pekingu. Príčinou bol výrok šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej, ktorá 14. septembra v rozhovore pre americkú televíziu Fox News označila čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga za "diktátora".O predvolaní veľvyslankyne Patricie Florovej, ku ktorému došlo v nedeľu, informoval v pondelok hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí. Správu o tom priniesla agentúra AFP.Podľa správy agentúry DPA Čína Baerbockovú ostro odsúdila a jej slová označila za "politickú provokáciu".

Mimoriadne absurdné

Baerbocková pre Fox News komentovala vojnu rozpútanú Ruskom voči Ukrajine a hovorila aj o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi. V rozhovore pritom položila rečnícku otázku: "Ak by Putin túto vojnu vyhral, aké by to bolo posolstvo pre ďalších diktátorov sveta – ako čínsky prezident Si?" Podľa slov Baerbockovej to je dôvod, prečo "musí Ukrajina túto vojnu vyhrať. Sloboda a demokracia musia zvíťaziť".Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí v pondelok v Pekingu reagovala, že tieto vyjadrenia nemeckej ministerky sú "mimoriadne absurdné", vážne zasahujú do politickej dôstojnosti Číny a sú otvorenou politickou provokáciou.Dodala, že Čína prostredníctvom diplomatických kanálov kontaktovala Nemecko a vyzvala ho, aby túto záležitosť riešilo.

Annalena Baerbocková v Kyjeve
Zobraziť galériu (3)
Annalena Baerbocková v Kyjeve  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/Pool via AP)

Agentúra AFP informovala, že Baerbocková v reakcii na jej kritiku zo strany Pekingu uviedla, že to "vzala na vedomie".Hovorca nemeckej spolkovej vlády podľa AFP odmietol uviesť, aký je názor spolkového kancelára Olafa Scholza na tieto výroky. Hovorca však dodal, že je jasné, "že v Číne vládne komunistický režim jednej strany a je tiež jasné, že to nezodpovedá našej predstave o demokracii".

Diplomatické vzťahy medzi Čínou a Nemeckom, ktoré sú obchodnými partnermi, sú napäté. Nemecko v lete tohto roku zverejnilo svoj vôbec prvý strategický dokument o Číne, ktorý vznikol po mesiacoch rokovaní vládnej koalície o vzťahoch s touto krajinou.Stratégia vyzýva na zníženie závislosti Nemecka od Číny, no zároveň uvádza, že sa nechce oddeliť od druhej najväčšej ekonomiky sveta. Čína je podľa dokumentu mimoriadne dôležitým obchodným partnerom pre nemeckú ekonomiku orientovanú na export.Čína dokument nemeckej vlády o stratégii vo vzťahoch k nej kritizovala a označila ho za "kontraproduktívny" a vedúci k prehĺbeniu rozdelenia sveta.Podľa ministerky Baerbockovej však nová stratégia ukazuje, že Nemecko je "realistické a nie naivné".
 

Viac o téme: DiktátorKritizovanieČínaAnnalena BaerbockováSi Ťin-ching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu