Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na výročie smrti Amíníovej zabili v Iráne člena provládnych milícií Basídž

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

TEHERÁN - Člen iránskych provládnych milícií Basídž prišiel o život pri útoku v juhoiránskej provincii Fars, uviedla v nedeľu štátna tlačová agentúra IRNA.

K incidentu v meste Núrabad došlo ešte v sobotu vo večerných hodinách, keď sa dvaja neidentifikovaní útočníci na motocykli priblížili ku skupine členov milícií Basídž a spustili na nich paľbu. Jedného z nich zabili a traja ďalší utrpeli zranenia.IRNA uviedla, že útočníci z miesta ušli, bližšie informácie o nich však nezverejnila.

Milície Basídž vznikli po islamskej revolúcii v Iráne v roku 1979, pripomína AFP. Jednotka pôsobí pod elitnými Revolučnými gardami a hrá ústrednú úlohu pri potláčaní protestov v krajine vrátane masových demonštrácií, ktoré vlani vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.V sobotu ubehol jeden rok od úmrtia Amíníovej. Mladú Kurdku zadržala 13. septembra 2022 v Teheráne iránska mravnostná polícia za údajné nedodržanie pravidiel obliekania pre ženy. O tri dni na to za nejasných okolností v nemocnici zomrela.

Viac o téme: VýročieSmrťIránAmíniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu