Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

OSN žiada Irán, aby zrušil prísny zákon v oblasti obliekania žien

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok vyzvala iránske úrady, aby zrušili nový zákon, ktorý prudko zvýšil tresty pre ženy za porušenie prísnych islamských pravidiel obliekania. OSN zákon označila za represívny a ponižujúci. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"K ženám a dievčatám sa nesmie pristupovať ako k občanom druhej kategórie," uviedla v Ženeve pre médiá hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ravina Shamdasaniová. Pripomenula, že tento zákon značne zvyšuje väzenské tresty a stanovuje zdrvujúce pokuty pre ženy a dievčatá, ktoré nedodržia povinné pravidlá obliekania. Právna norma vyžaduje skromné oblečenie a povinnú pokrývku hlavy. Iránskym ženám hrozí za porušenie až desaťročný trest odňatia slobody, finančné pokuty či obmedzenia v oblasti cestovania. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk podľa Shamdasaniovej uviedol, že tento drakonický zákon je jasne v rozpore s medzinárodným právom a musí byť zrušený.

OSN žiada Irán, aby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ženy v Iráne od minuloročných masových protestov čoraz viac opovrhujú prísnymi pravidlami obliekania vyžadujúcim pokrývku hlavy a skromné oblečenie, priblížila AFP. Iránom otriasli masové demonštrácie sprevádzané nepokojmi po smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej v septembri 2022. Zomrela vo väzbe po tom, ako ju zadržala teheránska mravnostná polícia, pretože údajne porušila pravidlá obliekania pre ženy. Neskoršie zásahy bezpečnostných zložiek proti účastníkom protestov si vyžiadali stovky mŕtvych a tisíce zatknutých. Iránske úrady a policajné hliadky v posledných mesiacoch zintenzívnili opatrenia proti ženám a podnikom, ktoré nedodržiavajú pravidlá zahaľovania.

Viac o téme: ŽenyZákonObliekanieIránOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu