Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Švédsko oslávilo 50. výročie nástupu kráľa Karola XVI. Gustáva

Karol XVI. Gustáv a manželka Silvia
Karol XVI. Gustáv a manželka Silvia (Zdroj: SITA)

ŠTOCKHOLM - Pri príležitosti 50. výročia nástupu švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva na trón sa v sobotu v centre Štokholmu zhromaždili desaťtisíce Švédov, informuje agentúra AFP.

Oslavy prebiehali za prísnych bezpečnostných opatrení, keďže Švédsko minulý mesiac zvýšilo stupeň pripravenosti na možné teroristické útoky. Reagovalo tak na rozhorčenie, ktoré v moslimskom svete vyvolala séria protestov v Štokholme, počas ktorých došlo k páleniu, resp. znesväteniu Koránu.Švédsky kráľ (77) a jeho manželka kráľovná Silvia (79) sa v sobotu popoludní zúčastnili na slávnostnom sprievode centrom mesta. Kráľovský pár sa viezol na koči ťahanom koňmi, ktorý sprevádzalo 3000 príslušníkov švédskych pozemných síl, námorníctva a letectva. Atmosféru dotvárala hudba vojenských kapiel.

Oslavy zavŕšil večerný koncert pod holým nebom, na ktorom vystúpili viacerí známi švédski hudobníci.Karol XVI. Gustáv (77) nastúpil na trón ako 27-ročný v roku 1973 po smrti svojho starého otca, kráľa Gustáva VI. Adolfa a stal sa vtedy vôbec najmladším svetovým monarchom. Narodil sa 30. apríla 1946 a už ako deväťmesačný prišiel o svojho otca, princa Gustáva Adolfa, ktorý zahynul pri leteckej nehode v Dánsku.Kráľ Karol je vôbec najdlhšie vládnucim panovníkom v histórii Švédska. V rámci Európy mu aktuálne patrí, čo do dĺžky vlády, druhé miesto: na prvom je jeho sesternica, dánska kráľovná Margaréta II., ktorá zasadla na trón v roku 1972.

Švédi považujú kráľa za symbol národa

Napriek občasným škandálom má kráľ Karol vo svojej vlasti širokú podporu verejnosti. Podľa prieskumu, ktorý tento mesiac uverejnili švédske noviny Dagens Nyheter, sa približne 62 percent Švédov vyslovilo v prospech zachovania monarchie. Takejto podpore sa švédska monarchia stabilne teší už zhruba dve desaťročia.Od ústavnej reformy v roku 1974 je úloha švédskeho kráľa výlučne ceremoniálna. Mnohí Švédi tiež považujú kráľa za symbol národa a zjednocujúcu osobnosť v časoch kríz.Švédsky predajca nábytku Ikea daroval kráľovi Karolovi pri príležitosti 50. výročia nástupu na trón špeciálne kreslo, ktorého retro dizajn pochádza zo 70. rokov minulého storočia, keď sa kráľ prvýkrát stretol so Silviou na olympijských hrách v Mníchove.

Viac o téme: VýročieŠvédskoKráľ Karol XVI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu