Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bývalá zdravotná sestra odsúdená na doživotie za vraždy novorodencov sa odvolala

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANCHESTER - Bývalá zdravotná sestra odsúdená v Británii za vraždu siedmich novorodencov a za pokus o vraždu šiestich ďalších sa dnes podľa agentúry Reuters proti verdiktu odvolala. Tridsaťtriročnej Lucy Letbyovej v auguste súd v Manchestri uložil trest doživotného odňatia slobody bez nároku na predčasné prepustenie. Letbyová sa svojimi činmi v rokoch 2015 a 2016 zaradila medzi najhorších britských sériových vrahov a vrahyne.

Hovorca londýnskeho odvolacieho súdu podľa Reuters neuviedol žiadny dátum potenciálneho konania o odvolaní. Na 25. septembra je však podľa stanice BBC naplánované vypočutie, kde britská kráľovská prokuratúra rozhodne, či sa bude usilovať o nový proces s Letbyovou v prípade údajných ďalších šiestich pokusov o vraždu detí. Týmito údajnými pokusmi sa zaoberala prokuratúra už v pôvodnom procese, no porota u nich nedošla k jednoznačnému rozhodnutiu.

archívne video 

Petržalkou otriasla ďalšia tragédia, 53-ročná žena sa rozhodla skočiť zo strechy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Deti trávila často pri vlastných nočných zmenách

Letbyová podľa zistení vyšetrovateľov deti vraždila v nemocnici v anglickom Chesteri, kde pracovala ako sestra na pôrodníckom oddelení. Deti trávila často pri vlastných nočných zmenách, keď využívala neprítomnosť kolegov a falšovala dokumenty tak, aby to pôsobilo, že mŕtva miminka mala zdravotné problémy, ktoré zapríčinili ich smrť. Bývalá sestra deťom podľa vyšetrovateľov vpichovala vzduch do krvného obehu, iným inzulín, ďalším podávala mlieko a niekedy úmrtiu predchádzalo viac pokusov o otravu.

Trest doživotného odňatia slobody bez nároku na predčasné prepustenie je v britskom trestnom práve najvážnejším postihom, pripomína BBC. Letbyová je podľa denníka The Guardian treťou žijúcou ženou v Británii, ktorá ho dostala.

Viac o téme: OdvolanieZdravotná sestraDoživotieBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu