Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Exšéf Markízy Pavol Rusko už pozná verdikt v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej: TAKTO súd rozhodol

Pavol Rusko Zobraziť galériu (3)
Pavol Rusko (Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Exšéfa TV Markíza a bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska oslobodili spod obžaloby v kauze prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky v televízii Sylvie Klaus-Volzovej. Senát Mestského súdu Bratislava I oslobodil aj trojicu spoluobžalovaných. Proti štvrtkovému verdiktu sa môžu procesné strany odvolať.

"Nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý boli obžalovaní stíhaní," uviedol predseda senátu Pavol Juhás.Okrem Pavla R. čelia obžalobe aj bos skupiny sýkorovcov Róbert L., prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Pavol R. si mal podľa obžaloby objednať vraždu u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Motívom Pavla R. na objednávku vraždy mal byť podľa obžaloby majetkový prospech a ovládnutie televízie.

Archívne video

Obhajca Marek Para po odročení pojednávania v kauze zmeniek (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Proces sa za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave začal v máji 2019. Černák a Kaštan sa na prvom pojednávaní priznali k trestnej činnosti, Kýbel a Pavol R. vinu popreli.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek podal proti štvrtkovému rozsudku odvolanie. Rozhodovať bude krajský súd. "Stala sa veľmi neštandardná situácia, lebo dvaja zo štyroch obžalovaných spravili vyhlásenie, čím deklarovali, že sa priznávajú ku skutku, ktorý sa im kladie za vinu. Toto sudca neprijal," zdôraznil prokurátor. Obžaloba bola podľa neho podaná dôvodne.

Exšéf Markízy Pavol Rusko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Advokát Marek Para, ktorý obhajuje Pavla R. a Róberta L., povedal, že oslobodenie bolo nevyhnutným dôsledkom vykonaného dokazovania. Tvrdí, že Černák s Kaštanom koordinovali svoje výpovede s cieľom získania benefitov. "Černák evidentne manipuloval s týmto konaním," podotkol Para. Prokurátor koordináciu výpovedí odmieta.Spomedzi štyroch obžalovaných bol na štvrtkovom hlavnom pojednávaní prítomný len Pavol R., ktorý sa vzdal práva na podanie odvolania.

Viac o téme: VraždaZmenkyOslobodenieSúd MarkízaPavol RuskoSilvia Klaus-Volzová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu