Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Estónski hraničiari pomôžu Lotyšsku pri ochrane hraníc s Bieloruskom

23 kilometrov dlhý plot má chrániť Lotyšsko pred migrantami z Ruska.
23 kilometrov dlhý plot má chrániť Lotyšsko pred migrantami z Ruska. (Zdroj: twitter/Rus_Eng_News)

RIGA - Estónsko vyšle do Lotyšska 20 príslušníkov pohraničnej stráže, aby svojmu pobaltskému susedovi pomohlo chrániť a kontrolovať hranicu s Bieloruskom. Vo štvrtok to v Tallinne oznámil minister vnútra Lauri Läänemets.

Estónski hraničiari posilnia lotyšských kolegov pri hliadkach a kontrolách na priechodoch tak dlho, ako to bude potrebné, povedal minister. Lotyšsko nedávno zaznamenalo výrazný nárast počtu migrantov, ktorí sa snažia na jeho územie dostať z autoritárskeho Bieloruska bez povolenia.

archívne video

Tlačová konferencia strany OĽANO a priatelia po neotvorenej mimoriadnej schôdzi NR SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Bielorusko testuje schopnosti svojich susedných krajín, sú to tiež hybridné útoky," povedal Läänemets. Lotyšsko, Poľsko a Litva obviňujú bieloruského vládcu Alexandra Lukašenka z privádzania migrantov na vonkajšiu hranicu EÚ, aby takýmto organizovaným spôsobom vyvíjal politický nátlak. Všetky krajiny už preto posilnili ochranu svojich hraníc. Litva, Lotyšsko, Estónsko a Poľsko sú členmi Európskej únie aj obrannej aliancie NATO. Zvýšené hybridné hrozby voči nim sa sa prejavujú kombináciou klasických vojenských operácií, ekonomickým nátlakom, útokmi hackerov a propagandou v médiách a na sociálnych sieťach.

Viac o téme: PomocHranicaOchrana BieloruskoEstónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu