Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zelenského poradca Podoľak sa pustil do OSN: Tento úrad len zarába peniaze a vyvoláva negatívne emócie!

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak Zobraziť galériu (2)
Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak (Zdroj: Twitter/Daniel Dumbrill)

KYJEV – Ukrajina dala prostredníctvom poradcu prezidenta Zelenského jasne najavo, že nesúhlasí so súčasnými krokmi najväčších medzinárodných organizácii. OSN je podľa Podoľaka lobistická kancelária a za fiktívne označil aj MAAE či Červený kríž. Skritizoval aj riešenie OSN v otázke genocídy.

archívne video

Zelenskyj v BR OSN: Ruské útoky na energetickú sieť sú zločinom proti ľudskosti (Zdroj: Facebook/Офіс Президента України )

Kritika Ukrajiny na adresu medzinárodných organizácii je zrejme najväčšia v dejinách. Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka sa tu niet čomu diviť. V rozhovore pre ukrajinské médiá predostrel svoj súčasný, veľmi skeptický, postoj k OSN, MAAE či dokonca Červenému krížu. Informuje o tom účet na Telegrame Politika krajiny. Tieto a ďalšie organizácie podľa neho nepostupujú v súlade s cieľmi, pre ktoré boli vytvorené.  

Podoľak sa jasne vyjadril, že Organizácia Spojených národov (OSN) je "len úrad, kde sa zarábajú peniaze, no už dávno neplní svoju pôvodnú funkciu". Podobne to podľa neho funguje aj v prípade Červeného kríža, Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) či Amnesty International. Všetky tieto organizáci vyhlásil za "fiktívne". 

Nielen OSN 

"Emócie, ktoré vyvoláva OSN, budú vždy negatívne, rovnako ako v prípade ďalších medzinárodných inštitúcií. MAAE, Červený kríž, Amnesty International, to všetko sú len fiktívne organizácie, ktoré nám tlačia do hláv doslova odpadové hodnotenia. Keby neboli, asi by sme mnohé otázky riešili lepšie a rýchlejšie," vyhlásil Podoľak.

Rokovanie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni
Zobraziť galériu (2)
Rokovanie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni  (Zdroj: SITA/AP/Heinz-Peter Bader)

Podľa poradcu Zelenského si svet zvykol žiť v ilúzii, že pokiaľ niekde vypukne kríza, niekto určite zasiahne. OSN však v tomto smere považuje za organizáciu, ktorá tak nerobí. Dokonca ju nazval prívlastkom "neprítomná". Podľa Podoľaka absentuje v otázkach začínajúcich kríz. "Povedal by som, že je to úrad, alebo lobistická kancelária, v ktorej sa len zarábajú peniaze. Zamestnanci OSN, ktorí zastávajú najrôznejšie riadiace funkcie, si prídu na pekné peniaze," doplnil. 

Genocída 

Keď prišlo na vyšetrovaciu komisiu OSN na Ukrajine, Podoľak ani tu nezostal chladným. Skritizoval jej pôsobenie pod vedením Nora Erika Møseho, pretože podľa neho postupuje v zmysle, že "genocída začína vo chvíli, keď si milión alebo aj dva milióny ľudí bez reptania kľakne na kolená a mieria im na hlavy mačetami. Vtedy je to genocída ako v Rwande. Na Ukrajine to ale nie je tak okaté," povedal s tým, že od OSN sa nedočkajú jasnej odpovede, zhodnotenia situácie a už vôbec nie právnej bitky proti Ruskej federácii. "Museli by sme sa najprv zrieknuť vlastnej hlúposti," dodal. Inak povedané, podľa Møseho neexistuje dostatok dôkazov na potvrdenie, že Rusi na Ukrajine skutočne páchajú genocídu.

Blokovaná 

Na druhej strane, vyšetrovacia komisia OSN pre Ukrajinu už minulý rok v septembri podala hlásenie, že Rusi na Ukrajine páchajú vojnové zločiny. Mali byť nimi mučenie, znásilňovanie či protizákonné zadržiavanie detí. Bezpečnostná rada OSN, ako rozhodovací orgán, je však od začiatku vojny na Ukrajine blokovaná jedným zo svojich piatich stálych členov. Ruská federácia tu dlhodobo uplatňuje právo veta. 

Čína a India

V rozhovore sa téma dostala aj k dvom veľkým ázijským gigantom. Podoľak hovoril, že Čína a India nedostatočne analyzujú dôsledky svocjih činov. "V týchto krajinách je nízka miera intelektu. Na jednej strane investujú do vedy, veď India poslala k Mesiacu svoj rover. To však ešte neznamená, že táto krajina vie, o čom je moderný svet," povedal.

Ministerstvo zahraničných vecí Číny po uverejnení tohto rozhovoru malo požiadať o prešetrenie vyrieknutých slov vedúceho poradnej skupiny Kancelárie prezidenta Ukrajiny, ktorý hovoril o potenciáli Číny a Indie v kontexte intelektuálnej slabosti.


 

Viac o téme: Prezidentská kanceláriaKritikaGenocídaOSNČervený krížAmnesty InternationalMAAEVojna na UkrajineMychajlo PodoľakPoradca prezidenta Zelenského
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu