Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Strašný pohľad na záplavy v Líbyi: Zmizli celé mestá, tisíce mŕtvych končia v masových hroboch!

Záplavy v Líbyi. Na kraji miest už vznikajú masové hroby Zobraziť galériu (2)
Záplavy v Líbyi. Na kraji miest už vznikajú masové hroby (Zdroj: SITA/AP/Planet Labs PBC/Yousef Murad, Twitter/Nkubito D)

DÁRNA – Mohutné dažde v severovýchodnej časti Líbye mali za následok pretrhnutie dvoch veľkých priehrad, ktoré zaplavili celé oblasti. Mestá sa ocitli pod vodou a mnoho ľudí počas ničivých záplav prišlo o svoje životy. Okrem toho je viac ako 10-tisíc nezvestných.

archívne video

Austráliu už niekoľko dní sužujú povodne (Zdroj: Profimedia)

Ministerstvo vnútra líbyjskej východnej vlády uviedlo, že po ničivých záplavách je najmenej 5 300 mŕtvych, pričom ďalších 10-tisíc ľudí je stále nezvestných. CNN píše, že prírodná katastrofa, ktorá postihla tento africký štát, prišla po ničivých dažďoch. Tlak vody už nevydržali bariéry dvoch priehrad a voda, ktorá sa z nich vyliala, brala všetko so sebou. Podľa dostupných údajov ide o najničivejšie záplavy v dejinách na území Afriky.

Mesto Dárna na východe postihli najväčšie záplavy. "Je to katastrofa. Len v meste je nezvestných najmenej 6-tisíc ľudí. Zaplavené boli celé mestské štvrte. Ľudia sa nemali kde skryť pred prívalovou vodou," povedal minister zdravotníctva Othman Abduljalil. Jedna štvrtina mesta skončila pod vodou. Nemocnice v Dárne sú bez elektriny a nefunkčné. Márnice sú doslova preplnené. 

Masové hroby 

V uliciach mesta stále vidieť nehybné mŕtve telá. "Záchranári a dobrovoľníci sa snažia tieto hnijúce telá dostať preč z ulíc," hovorí lekár Anas Barghathy, jeden z dobrovoľníkov v Dárne. Ako informuje BBC, pri tejto ťažkej práci im majú pomáhať bagre, ktoré plnia masové hroby na cintorínoch mŕtvymi ľuďmi vo vreciach. 

Žiadne spojenie   

Palestínčanka Ayah, ktorá žije v Dárne sa stále bojí o svoju rodinu, pretože od záplav sa s ňou nemôže spojiť. "Mám dvoch bratrancov, ktorí žijú tiež v Derne. Celá mobilná sieť vypadla a neviem sa s nimi spojiť. Netuším, či sú vôbec nažive. Videá zo záplav sú strašné. Všetci sa bojíme," povedala. Prúd vody bol tak silný, že zničil tri mosty. 

Vplyv počasia

Dážď, ktorý sa prehnal cez niekoľko miest na severovýchode Líbye, je výsledkom veľmi silného systému nízkeho tlaku vzduchu, ktorý minulý týždeň priniesol do Grécka katastrofické záplavy. V pondelok 11. septembra sa presunul do Stredozemného mora a zmenil sa na tropickú cyklónu Daniel. Veľký vplyv na jej vytvorení mala atypická teplota vody v Stredozemnom mori, ktorá je výrazne nadpriemerná. "Teplejšia voda spôsobuje nielen intenzívnejšie zrážky, ale vytvára aj väčšie a silnejšie búrkové mraky," vysvetlil Karsten Haustein, klimatológ a vedec z Lipskej univerzity v Nemecku. 

Žiadna výstraha 

Podľa miestnych úradov neboli ľudia v oblasti informovaní o možnej katastrofe. Nedošlo ani k predčasnej evakuácii, keď už hrozilo, že sa priehrady pretrhnú. Podľa expertov chýbali presnejšie dáta o poveternostných podmienkach a hladiny morskej vody. "Líbya nebola pripravená na takúto katastrofu. Nič podobné sa tu ešte nestalo. Na druhej strane pripúšťame, že sa vyskytli určité nedostatky, ktoré katastrofu ešte zväčšili," priblížila Aly, hovorkyňa úradu pre mimoriadne situácie. 

Galéria: Záplavy v Líbyi

Odrezané od sveta 

Záplavy zasiahli podľa hovorcu líbyjskej armády mestá Al-Bayda, Al-Marj, Tobruk, Takenis, Al-Bayada a Battah, ako aj východné pobrežie až po druhé najväčšie mesto krajiny Benghází. V mori skončilo najmenej 37 obytných budov. Mnohé regióny postihnuté povodňami sú pre nedostupný terén stále odrezané od sveta. 

Humanitárna pomoc 

Podľa tureckého úradu pre núdzové riadenie (AFAD) v utorok dorazili do Líbye lietadlá s humanitárnou pomocou. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že krajina vyšle do Benghází 168 pátracích tímov a ďalšiu humanitárnu pomoc.

Taliansko posiela tím civilnej obrany. Veľvyslanectvo USA v líbyjskom Tripolise oznámilo, že veľvyslanec Richard Norland, vydal oficiálne vyhlásenie o potrebe dodania humanitárnej pomoci. K pomoci pre Líbyu sa pripojili aj Spojené arabské emiráty a Egypt.

Viac o téme: ZáplavyTragédiaMŕtviKatastrofyLíbyaBengházíMasové hrobyAfrkaDárna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu