Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bidenove trapasy sa stupňujú! Najprv pôsobil zmätene a vypli mu mikrofón, potom bľabotal úplne odveci

Joe Biden počas prejavu k útokom na dvojičky.
Joe Biden počas prejavu k útokom na dvojičky. (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

NEW YORK - Joe Biden opäť odhalil obrovské pamäťové medzery. Americký prezident vo svojom prejave k výročiu teroristických útokov z 11. septembra uviedol protichodné vyhlásenia o mieste svojho pobytu v tom čase a jeho postrehoch. Už si nepamätá, kde bol a čo videl?

Špekulácie o duševnom stave Joea Bidena (80) pokračujú. Americký prezident sa v pondelok zúčastnil na spomienkovej slávnosti pri príležitosti ničivých teroristických útokov z 11. septembra 2001 a vystúpil s prejavom na vojenskej základni v štáte Aljaška. Počas prejavu Joea Bidena však došlo k ďalšiemu prejavu demencie. Čo sa stalo?

archívne video

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Ako aktuálne uvádza britský „Express“, americký prezident si vo svojom prejave protirečil o tom, kde bol počas teroristických útokov a čo videl. To, čo povedal Joe Biden v pondelok na Aljaške, sa nezhodovalo s tým, čo bolo napísané v jeho autobiografii „Promises to Keep“.

"Ground Zero v New Yorku. Pamätám si, ako som tam na druhý deň stál a pozeral sa na budovu. Mal som pocit, že sa pozerám cez brány pekla," zaspomínal si Joe Biden vo svojej spomienkovej reči tento pondelok. 80-ročný muž tiež uviedol, že videl bezprostredné následky letu American Airlines 77, ktorý zasiahol Pentagon. "Ohnivý mrak, ktorý vystrelil do neba - pamätám si, že som ho videl, keď som vystupoval z vlaku Amtrak na ceste do práce v Senáte USA."

Trápne faux pas počas prejavu

Joe Biden však vo svojich spomienkach, ktoré vyšli v roku 2007, opísal úplne iné postrehy. V "Promises to Keep" napísal: "Videl som závoj hnedého dymu visieť na inak krištáľovo čistej oblohe za Kapitolom." Vo svojej knihe tiež opísal, že sa nasledujúce ráno odviezol späť do Kapitolu. Návšteva Ground Zero sa však v Bidenových memoároch nespomína.

Joe Biden nie je vhodný ako prezident USA?

Nový záchvat demencie Joea Bidena prichádza pre prezidenta USA v najhoršom možnom čase. Nedávne prieskumy verejnej mienky ukázali, že voliči sa pred americkými voľbami v roku 2024 obávajú o duševné zdravie prezidenta. Júnový prieskum The Washington Post a ABC News ukázal, že iba 32 percent voličov verí, že Joe Biden má mentálnu bystrosť potrebnú na to, aby sa stal prezidentom. Minulý týždeň prieskum Wall Street Journal ukázal, že 73 percent voličov verí, že Joe Biden je príliš starý na to, aby bol prezidentom.

Vo Vietname mu museli vypnúť mikrofón, on rozprával ďalej

Bizarná tlačová konferencia prezidenta USA v hlavnom meste Vietnamu Hanoji: Joe Biden meškal viac ako hodinu a pol. Keď 80-ročný šéf Bieleho domu konečne predstúpil pred novinárov, mal sústavné prerieknutia, hovoril pomaly a opakovane nerozumel otázkam. Pracovníci Bieleho domu napokon tlačovú konferenciu náhle ukončili a prezidentovi vypli mikrofón. Džezová hudba, ktorú museli pustiť hlasnejšie, ho nakoniec stiahla z pódia. Bidenove vystúpenie na tlačovke vyvolalo na internete zdesenie a smiech zároveň.

Joe Biden sa v nedeľu stretol s generálnym tajomníkom vietnamskej komunistickej strany Nguyenom Phu Trongom. Keďže rokovanie trvalo o niečo dlhšie, ako sa plánovalo, americký prezident prišiel na tlačovú konferenciu veľmi neskoro. Po odpovedi na poslednú naplánovanú otázku Biden povedal: "Neviem ako vy, ale ja už idem spať." Keď novinári položili ďalšie otázky, Biden pokračoval v rozprávaní. Jeho hovorkyňa Karine Jean-Pierre zasiahla. "Ďakujem vám všetkým. Tým sa tlačová konferencia končí. Ďakujem vám všetkým," povedala. Ale Biden pokračoval v rozprávaní, nevšimol si, že jeho mikrofón je už dávno stlmený. Nakoniec začala z reproduktorov hrať ospalá jazzová hudba. Ako sa prezident pokúšal odpovedať na ďalšie otázky, hudba bola čoraz hlasnejšia. Biden potom zišiel z pódia a zmizol za čiernym závesom.

Hrôza na sociálnych sieťach

Tlačová konferencia vyvolala na internete hrôzu. "Zamestnanci Joea Bidena mu počas tlačovej konferencie prerušili mikrofón v polovici vety. Kto to naozaj vedie?" pýta sa jeden z používateľov sociálnej siete X (bývalého Twitteru). "Biden je počas svojej 'tlačovej konferencie' vo Vietname VEĽMI zmätený: 'Budem tu len plniť svoje rozkazy. Chlapci, je tu niekto, kto sa ešte nerozprával? Nevyvolám vás,'" citoval ďalší pužívateľ amerického prezidenta. „Absolútne trápne,“ znel ďalší tweet. „Aká hanba,“ píše jeden z používateľov Twitteru. "Biden vystavuje Spojené štáty na posmech celému svetu. Myslel som si, že to má na starosti prezident a neprijíma rozkazy od svojich zamestnancov," uvádza sa v jednom z tweetov. "Prestaňte hovoriť, že je zmätený! Je jednoducho... starý," poznamenal jeden z užívateľov Twitteru.

Viac o téme: Prejav11. september 2001AljaškaJoe BidenDmencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu