Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bielorusko tvrdí, že Poľsko násilne bráni migrantom v prechode cez hranice

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/AP/Maxim Guchek/BelTA)

MOSKVA - Bielorusko obvinilo v pondelok Poľsko, že varovnými výstrelmi a použitím slzotvorného plynu i fyzickej sily zatláča späť migrantov pokúšajúcich sa dostať do Európskej únie prechodom cez jeho hranice. Informovala o tom agentúra AFP.

Vzťahy medzi Minskom a Varšavou, ktoré boli už roky napäté, sa ešte zhoršili po tom, čo bieloruský vodca Alexandr Lukašenko dovolil Rusku, aby z jeho krajiny zaútočil na Ukrajinu. Bieloruská pohraničná služba tvrdí, že poľská pohraničná stráž bežne využíva "násilie a zlé zaobchádzanie" v záujme otočenia utečencov. Na ich zastrašenie údajne používajú aj varovné výstrely, keď "miera na utečencov a niekoľkokrát vystrelia ponad ich hlavy", cituje AFP.

archívne video

Tlačová konferencia strany OĽANO a priatelia po neotvorenej mimoriadnej schôdzi NR SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Použitie strelných zbraní je nebezpečné

Podľa Minska je použitie strelných zbraní "extrémne nebezpečné" a môže vyvolať pohraničný konflikt. Začiatkom tohto mesiaca Bielorusko uviedlo, že poľské lietadlo narušilo jeho vzdušný priestor a v tejto súvislosti si predvolalo poľského chargé d'affaires. Poľsko naopak tieto tvrdenia označilo za "klamstvá". Člen Severoatlantickej aliancie (NATO) Poľsko je pevným spojencom Ukrajiny, pripomína AFP. Varšava nedávno vyjadrila obavy aj v súvislosti s presunom ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny do Bieloruska po ich júnovom neúspešnom pokuse o prevrat.

Viac o téme: HraniceMigrantiPoľskoBieloruskoNásilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu