Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

USA a Vietnam varovali pred hrozbou použitia sily v oblasti Juhočínskeho mora

Americký prezident Joe Biden a generálny tajomník Vietnamu Nguyen Phu Trong (vpravo) prednášajú v sídle Komunistickej strany Vietnamu v Hanoji Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden a generálny tajomník Vietnamu Nguyen Phu Trong (vpravo) prednášajú v sídle Komunistickej strany Vietnamu v Hanoji (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

HANOJ - USA a Vietnam v pondelok spoločne varovali pred "hrozbou použitia sily" v oblasti Juhočínskeho mora, ktoré je predmetom dlhodobých sporov. Varovanie prichádza iba niekoľko dní po najnovšom incidente spôsobenom čínskymi loďami, informujú o tom správy agentúry AFP a stanice CNN.

Filipínska pobrežná stráž v piatkovom vyhlásení uviedla, že počas rutinnej misie v Juhočínskom mori zameranej doplnenie zásob a výmenu posádok sa k dvom jej plavidlám priblížilo osem čínskych plavidiel, ktoré ohrozili ich bezpečnosť.

Archívne video: Biden plánuje vyslať ďalších vojakov do východnej Európy

Biden plánuje vyslať ďalších vojakov do východnej Európy (Zdroj: profimedia.sk)

Len pred niekoľkými týždňami filipínska pobrežná stráž oznámila, že Čína zaútočila na jej zásobovacie plavidlá vodnými delami. Podľa západných expertov na námornú bezpečnosť Peking nasadzuje v oblasti Juhočínskeho mora stovky hliadkovacích plavidiel, za pomoci ktorých si vynucuje rešpektovanie svojich sporných teritoriálnych nárokov.

Americký prezident Joe Biden a generálny tajomník Vietnamu Nguyen Phu Trong (vpravo) prednášajú v sídle Komunistickej strany Vietnamu v Hanoji
Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden a generálny tajomník Vietnamu Nguyen Phu Trong (vpravo) prednášajú v sídle Komunistickej strany Vietnamu v Hanoji  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Americký prezident Joe Biden a šéf vládnucej komunistickej strany Vietnamu Nguyen Phu Trong v pondelkovom spoločnom vyhlásení zdôraznili, že podporujú mierové riešenie sporov v Juhočínskom mori "v súlade s medzinárodným právom a bez hrozby použitia sily". Zároveň zdôraznili, že v oblasti Juhočínskeho mora musí byť zaručená sloboda moreplavby, preletov lietadiel a obchodných aktivít.

Viac o téme: USAVietnamJoe BidenJuhočínske moreNguyen Phu TrongHrozba použitia sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu