Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Strach z Putina mení zmýšľanie európskych krajín: Poľsko chce vybudovať najsilnejšiu armádu na kontinente

Nová zostava zbraní pre poľskú armádu Zobraziť galériu (2)
Nová zostava zbraní pre poľskú armádu (Zdroj: Twitter/International Defence Analysis)

VARŠAVA – Spustenie ruskej invázie na Ukrajinu šokovalo celý svet. Poliaci sa tiež začali obávať ruskej agresie. Sčasti to bolo aj oprávnené, pretože ako Putin, tak aj iní predstavitelia Kremľa hovorili, že Ukrajina nemusí byť jediný cieľ ruskej armády. Bezpečnostná hrozba spôsobila, že náš severný sused začal s obrovskou modernizáciou svojej armády.

archívne video

Na program cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Poľskom je určených 41 miliónov eur (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Ruský prezident Vladimir Putin nielenže zatiaľ nedosiahol na Ukrajine vytúžené ciele, ale strach pred ruskou agresiou donútil konať aj ostatné európske krajiny. V konečnom dôsledku sa Európa ešte viac priblížila Putinovmu najväčšiemu nepriateľovi NATO a viaceré krajiny investovali do modernizácie svojich armád. Fínsko oficiálne vstúpilo do NATO a ďaleko od toho nemá ani Švédsko. Ako informuje Euronews, v Poľsku sa začala rozmáhať myšlienka modernej, silnej a početnejšej armády. 

Vyjadrenia vlády 

Vládnuca strana v Poľsku Právo a spravodlivosť (PiS) nedávno verejne oznámila, že krajina sa v priebehu nasledujúcich dvoch rokov chystá vytvoriť najsilnejšiu armádu v Európe. Poliaci by to chceli dosiahnuť cez modernizáciu techniky a posilnenie svojich radov. Podľa rozhovorov a vyjadrení pred médiami sa podobná situácia dala očakávať. Poľskí lídri od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu považujú armádu za jednu z najdôležitejších tém. Okrem toho reálne uvažujú o tom, že konflikt sa rozšíri aj na ich územie. 

"Poľská armáda musí byť tak silná, aby dokázala odraziť nepriateľa vlastným pričinením," povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki v novembri minulého roku, keď krajina oslavovala nezávislosť od Sovietskeho zväzu. Poliakom sľúbil, že krajina bude mať najsilnejšiu pozemnú armádu na svete. "Túžime po mieri, ale pokiaľ ho chceme udržať, musíme sa pripraviť na vojnu," dodal minister obrany Mariusz Błaszczak.

V prvej päťke 

Podľa Global Firepower za rok 2023 majú po Rusku najsilnejšie armády v Európe Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Taliansko. Poľsko figuruje na piatom mieste a naďalej stúpa. "Poľsko je v štádiu transformácie. Objednalo stovky amerických, nemeckých a juhokórejských armádnych vozidiel a zvýšilo svoje výdavky na obranu na viac ako 3 percentá HDP," povedal pre Euronews Frank Ledwidge, advokát a bývalý vojenský dôstojník z Iraku či Afganistanu. Zákon o navýšení výdavkov pre armádu zaviedlo Poľsko len v minulom roku. Táto čiastka je o celé percento vyššia, ako požaduje NATO od svojich členov. 

Údaje Eurostatu hovoria, že nikto z členov NATO sa v Európe nedostal na číslo 3 percentá. Najviac sa k Poľsku priblížilo Grécko, ktoré do armády vkladá 2,8 percenta svojho HDP. Napríklad Nemecko sa nastavilo tak, aby spĺňalo aspoň požadované 2 percentá od NATO. 

Veľké plány 

V najbližších rokoch by sa mal v Poľsku uskutočniť veľký nábor nových vojakov do armády. Predpokladaný počet sa odhaduje na ďalších 150-tisíc do roku 2035 pričom vojakov územnej obrany má byť 300-tisíc. V súčasnosti ich je 36-tisíc. V Poľsku má vzniknúť šesť obrnených divízii. Najsilnejšie armády v Európe majú len po jednej. Vicepremiér Jarosław Kaczyński prišiel dokonca s návrhom, aby sa do desiatich rokov zvýšili výdavky na armádu na celých päť percent z HDP. 

Poliaci nakúpili z USA a Južnej Kórey viac ako tisíc nových tankov a 600 diel. Vďaka tejto výbave bude presahovať palebnú silu troch najsilnejších európskych armád dohromady. Z tankov sú tok M1 Abrams a čaká sa ešte na dodanie ďalších tisíc kusov K2 Black Panther, pričom 820 si Poľsko vyrobí samo na základe licencie s Južnou Kóreou. 

Rozloženie síl 

Medzi odborníkmi a pozorovateľmi však pretrvávajú určité obavy, najmä pokiaľ ide o náklady. "Rozšírenie výcviku nových vojakov a nábor bude veľkou výzvou z hľadiska financií a logistiky. Na druhej strane ale Poľsko na rozdiel od Spojeného kráľovstva bohatne, takže si bude môcť dovoliť zvyšovať svoje výdavky," vysvetlil vojenský expert.

Podľa vojenského experta Roberta Czuldu je toto prejavom politického populizmu. "Ide skôr o získanie popularity, než o reálne naplnenie cieľov. Pokiaľ to ale skutočne vyjde, Poľsko bude viac než schopné brániť seba aj pobaltské štáty. Zmenilo by sa aj rozloženie síl v Európe," povedal Ledwidge na záver.

Viac o téme: ArmádaModernizáciaPoľskoVojna na UkrajinePozemné sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu