Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruto upozornil na negatívny vplyv klimatickej zmeny na hospodárstvo Afriky

William Ruto
William Ruto (Zdroj: SITA/AP Photo/ Sayyid Abdul Azim)

NAIROBI - Klimatická zmena neúnavne ničí hospodársky pokrok Afriky a je na čase začať celosvetovú debatu o uhlíkovej dani pre znečisťovateľov životného prostredia. Povedal to v utorok prezident Kene William Ruto na Africkom klimatickom summite v Nairobi.

"Tí, ktorí vytvárajú tie smeti, odmietajú platiť svoje účty," povedal Ruto. Medzi prítomnými boli aj predstavitelia Číny, USA a Európskej únie, ktoré patria medzi najväčších znečisťovateľov skleníkovými plynmi na svete, pripomenula AP.Africký kontinent, na ktorom žije viac než 1,3 miliardy ľudí, podľa Ruta stráca ročne päť až 15 percent svojho hrubého domáceho produktu z dôvodu rozsiahleho vplyvu klimatickej zmeny. To spôsobuje frustráciu v Afrike, ktorá má na globálnom otepľovaní len malý podiel.

Ruto a lídri ďalších krajín žiadali reformy v oblasti celosvetovej finančnej štruktúry, ktorá africké krajiny znevýhodňuje pri požičiavaní si peňazí.Osobitný vyslanec americkej vlády pre klimatické otázky John Kerry tento nespravodlivý a akútny dlh potvrdil. Tiež povedal, že v Afrike sa nachádza 17 z 20 krajín sveta, ktoré sú najviac postihnuté klimatickou zmenou a 20 najbohatších krajín sveta - vrátane USA - vytvára 80 percent svetových emisií CO2.

Na africkom kontinente sa nachádza 60% svetových zdrojov obnoviteľnej energie

Ruto uviedol, že 54 afrických krajín musí prejsť na zelené hospodárstvo rýchlo a ešte pred industrializáciou. Pretvoriť ekonomiku Afriky na zelenú je najuskutočniteľnejší a najúčinnejší spôsob, ako do roku 2050 dosiahnuť nulové emisie.Na africkom kontinente sa nachádza 60 percent svetových zdrojov obnoviteľnej energie a viac než 30 percent nerastných surovín dôležitých pre obnoviteľné a nízko-uhlíkové technológie, píše AP.

Viac o téme: HospodárstvoAfrika Klimatická zmenaNegatívny vplyvWilliam Ruto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu