Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Česku sa šíri vysoko infekčné ochorenie: Situácia je najhoršia za 20 rokov! Lekári sú zúfalí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorí v ČR študujú alebo pracujú, mali by ste zbystriť pozornosť. Česká republika bojuje s kožným ochorením, ktoré je navyše vysoko infekčné. Renomovaný epidemiológ to potvrdzuje a navyše dodal, že tak vážne to bolo naposledy pred dvadsiatimi rokmi.

archívne video

Schválili sme Stratégiu ambulantnej starostlivosti do roku 2030, tvrdí Palkovič (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na území Českej republiky sa rozšírilo infekčné kožné ochorenie, ktoré poznáme ako svrab. Ako informuje Blesk.cz, za posledný polrok zaznamenali lekári v ČR 4 873 prípadov tejto infekcie. Len na porovnanie, za celý minulý rok bolo v Česku evidovaných 5 276 prípadov svrabu, pričom po šiestich mesiacoch to bolo niečo cez 2 300 prípadov. 

Dá sa spozorovať 

Svrab spôsobuje zákožka svrabová, čo je veľmi drobný parazit, ktorý sa dokáže zavŕtať do jemnej kože. K situácii sa vyjadril renomovaný český epidemiológ Roman Prymula. "Svrab sa nevyskytuje na miestach, ktoré sú typické výrazným zrohovatením kože, ako sú napríklad päty," vysvetľuje s tým, že ide o veľmi drobného parazita zákožku svrabovú. 

"Je to veľmi zaujímavé ochorenie a vedia to spozorovať aj laici. Zákožka si spraví otvor a keď prenikne pod kožu, prejaví sa zápalom okolo chodbičky (otvoru). Následne sa vytvorí drobný prúžok a potom opäť výstup z chodbičky. Na povrchu kože vytvára akési malinké začervenané činky," popísal český epidemiológ.

Prenos 

Prymula ďalej varuje, že nezáleží na tom, či človek dodržuje hygienu, alebo nie. "Šírenie infekcie je masívne a intenzívne. Prenáša sa v detských kolektívoch, ale dostať ho môžete aj od domácich miláčikov. Nakazené môžu byť aj diviaky," varuje Prymula.

V Česku sa šíri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako však dodáva, existuje veľmi účinný boj proti tomuto parazitovi. Zákožka je veľmi citlivá, preto keď ju na nejaký čas zavrieme do igelitového vreca, umiera. "Pre istotu je to povedzme časové obdobie od 48 po 72 hodín. Dostupná liečba proti svrabu je v súčasnej dobe dostupná a veľmi kvalitná," povedal s tým, že pokiaľ trpia svrabom domáci miláčikovia, treba vyliečiť aj ich. 


 

Viac o téme: ChorobaOchorenieHygienaInfekciaSvrabČRČeská republikaZákožka svrabováRoman PrymulaEpidemiológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu