Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Experti varujú: Následky prichádzajú aj rok po prekonaní covidu, TIETO orgány sú najviac zraniteľné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

NEW YORK – Infekcia spôsobená koronavírusom typu SARS-CoV-2 môže ľudskému organizmu ublížiť aj po tom, ako telo nad vírusom zvíťazí. Nie je jedno, koľko príznakov sa u vás objavilo, keď ste boli pozitívni, rovnako to súvisí aj s faktormi nezdravého spôsobu života.

Dôsledky ochorenia koronavírusom sa môžu prejaviť aj rok po prekonaní infekcie. Termín "long-covid" je všeobecne známy. Štúdia uverejnená na JAMA health Forum informuje, ako veľmi dokáže prekonanie covidu ovplyvniť náš imunitný systém, a teda schopnosť brániť sa aj proti iným chorobám. Štúdie sa zúčastnilo 13 435 respondentov, ktorí trpia tzv. "long-covidom" a 26 870 nakazených. Deti sa do rok trvajúceho výskumu nemohli zapojiť. 

Po zistených dátach sa dospelo k záveru, že zvýšená úmrtnosť bola zaznamenaná u jedincov, ktorí trpeli na postakútne následky covidu (2,8 percent oproti 1,2). Riziko bolo najväčšie u pacientov, ktorí boli minimálne po dobu jedného mesiaca hospitalizovaní s ochorením covid-19. Okrem toho bola u tejto skupiny dvakrát vyššia pravdepodobnosť kardiovaskulárnych ochorení, ako arytmia, mŕtvica alebo ochorenie koronárnych tepien. Napadnuté boli aj pľúca. U pacientov s "long-covidom" je dvakrát väčšie riziko prejavu ťažkej astmy a trikrát väčšie u pľúcnej embólie.

Rizikoví pacienti

Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) definujú "long-covid" ako vracajúce sa alebo pretrvávajúce zdravotné problémy, ktoré po prvých príznakoch infekcie trvajú dlhšie ako 4 týždne. Podľa výskumu CDC každý piaty pacient, ktorý prekonal covid-19 vo veku 18 až 64 rokov a každý štvrtý vo veku 65 rokov alebo starší má pretrvávajúci zdravotný problém, ktorý súvisí s covidom. "Long-covid" je spájaný s viac ako 200 príznakmi a symptómami. Následky môžu trvať mesiace až roky.

Experti varujú: Následky prichádzajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prekonanie covidu nič neznamená

Výskumy ukázali, že riziko úmrtia, hospitalizácie a zdravotné následky v dôsledku dlhodobého covidu spôsobuje aj opätovná infekcia. "Napríklad riziko kardiovaskulárnych porúch sa zvyšuje z 1,6 pri jednej infekcii na 3,0 pri dvoch infekciách a 4,8 pri troch a viacerých infekciách. Keď ste mali covid a neobjavil sa u vás ťažký priebeh alebo po čase 'long-covid', neznamená to, že máte vyhraté," povedal Mark Czeisler z harvardskej univerzity, ktorý publikoval článok na podobnú tému.

Experti varujú: Následky prichádzajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi rizikové faktory rozvinutia dlhodobého covidu patrí vyšší vek, obezita, fajčenie a viac príznakov, ktoré sa prejavia počas ochorenia covid-19. Očkovanie zníži pravdepodobnosť prekonania "long-covidu". Výskumníci poznamenali, že vyššu náchylnosť na "long-covid" majú ženy a aj napriek očkovaniu treba túto chorobu naďalej skúmať. "Z dostupnej literatúry vieme, že dlhý covid môže viesť k únave, bolestiam hlavy a poruchám pozornosti," povedala Andrea DeVriesová, hlavná autorka štúdie.

Viac o téme: ŠtúdiaUSANew YorkKoronavírusLong-covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu