Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dvaja ľudia sú nezvestní po silných dažďoch: Vozidlo s nimi spadlo do rieky, niet po nich ani stopy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Dve osoby sú nezvestné od pondelka rána v španielskom autonómnom spoločenstve Madrid, ktoré v predošlých dňoch zasiahli silné dažde. Tie spôsobili škody aj v ďalších častiach krajiny. Informuje webová stránka stanice BBC a agentúry EFE. Vozidlo s nezvestnými spadlo do rieky v obci Aldea del Fresno. Miestne záchranné zložky po nich pátrajú.

Výstrahy najvyššieho, červeného stupňa, boli v nedeľu vydané v Madride a Tolede vo vnútrozemí, či v okolí mesta Cádiz s autonómnom spoločenstve Andalúzia na juhozápade krajiny. Obyvateľom Madridu v nedeľu odporučili, aby nevychádzali z domovov.

archívne video

Dažde a búrky zasiahli Slovensko (Zdroj: Zregionu.sk)

Zaznamenali 1491 prípadov v spojitosti s počasím

Tiesňová linka 112 zaznamenala od 14.00 h v nedeľu do 7.00 h v pondelok ráno 1491 prípadov v spojitosti s počasím, z nich 1169 si vyžiadalo zásah hasičov. Išlo o záchranu osôb zo zatopených domov či vozidiel, odčerpávanie vody z pivníc a odstraňovanie padnutých konárov stromov.

Železničná doprava bola na viacerých miestach prerušená. Španielska štátna meteorologická služba (AEMET) uviedla, že silné dažde by sa mali zmierniť. Silné zrážky sa však očakávajú vo vnútrozemí, v Andalúzii a na severozápade územia.

Španielsko zasiahla izolovaná tlaková níž vo veľkých nadmorských výškach, tzv. DANA. Ide o meteorologický jav spôsobený rozdielmi v teplotách a atmosférickom tlaku medzi oblasťami na póloch a na rovníku, vysvetľuje na svojej webovej stránke časopis National Geographic.

Viac o téme: VozidloRiekaNezvestníDažde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu