Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najdlhšie pôsobiaci konzervatívny minister obrany od čias Churchilla v Británii podal demisiu: Poznáme meno jeho nástupcu

Ben Wallace Zobraziť galériu (4)
Ben Wallace (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

LOONDÝN - Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok podal demisiu. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na úrad britského premiéra.

Premiér Rishi Sunak by mal oznámiť meno nového ministra obrany ešte v priebehu štvrtka. Podľa informácií stanice Sky News sa ním zrejme stane doterajší minister pre energetickú bezpečnosť Grant Shapps.

Odchod avizoval

Päťdesiattriročný Wallace už v júli avizoval, že v rámci nadchádzajúcej rekonštrukcie vlády odíde zo svojej funkcie, keďže jeho volebný obvod v severnom Anglicku nedávno zanikol. Očakáva sa, že k zmenám v kabinete príde na jeseň, pripomína Sky News. Sunak odstupujúceho ministra obrany ocenil za jeho "obetavosť a odbornosť", ktorú preukázal vo funkcii, pričom vyzdvihol najmä jeho nasadenie pri podpore Ukrajiny vo vojne s Ruskom.

Najdlhšie pôsobiaci konzervatívny minister
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Tolga Akmen)

Británia v lete navrhovala Wallacea na post generálneho tajomníka NATO, avšak túto nomináciu nepodporili Spojené štáty a napokon zostal na čele Aliancie na ďalší rok Jens Stoltenberg. Wallace je v britskom parlamente 18 rokov a bol zároveň najdlhšie pôsobiacim konzervatívnym ministrom obrany od čias Winstona Churchilla.

Nový minister je už vymenovaný

Novým britským ministrom obrany sa stal doterajší minister pre energetickú bezpečnosť Grant Shapps. Vymenovanie 54-ročného Shappsa oznámil premiér Rishi Sunak po tom, čo vo štvrtok ráno z postu ministra obrany odstúpil Ben Wallace. Informujujú o tom agentúry AP a AFP.

Grant Shapps
Zobraziť galériu (4)
Grant Shapps  (Zdroj: SITA)

Grant Shapps
Zobraziť galériu (4)
Grant Shapps  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: DemisiaVeľká BritániaBen Wallace
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu