Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čech vyhral v lotérii! Jedným rozhodnutím sa pripravil o niekoľko miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO - Neobvyklým sporom o vyplatenie výhry v rulete sa zaoberal Najvyšší súd. Aby výherca získal peniaze rýchlejšie, dohodol sa s prevádzkovateľom rulety na znížení sumy, teda akejsi "zľave z výhry". Neskôr podal neúspešnú žalobu, prostredníctvom ktorej sa domáhal aj zvyšku peňazí. Najvyšší súd dovolanie odmietol, o rozhodnutí informovala v tlačovej správe hovorkyňa súdu Gabriela Tomíčková.

Muž vyhral v troch samostatných hrách v rulete celkovo 11,76 milióna korún. S prevádzkovateľom sa dohodol, že prijme výhru zníženú o 4,26 milióna korún, teda 7,5 milióna korún. Colný úrad však neskôr rozhodol o tom, že prevádzkovateľ hry sa dopustil priestupku, pretože nevyplatil celú výhru, čo je v rozpore so zákonom o hazardných hrách. Na to reagoval výherca žalobou a domáhal sa doplatku zvyšnej sumy.

Archívne video: Polícia obvinila dve Bulharky, ktoré kradli v nákupnom centre

Polícia obvinila dve Bulharky, ktoré kradli v nákupnom centre (Zdroj: Facebook/Polícia - Bratislavský kraj)

Súdy oboch stupňov sa zhodli, že ak si obe strany dohodli určité práva a povinnosti odchylne od zákona o hazardných hrách, teda od verejného práva, nedopustili sa z pohľadu súkromného práva žiadneho zakázaného dojednania. Verdikt potvrdil aj Najvyšší súd. Uplatňovanie súkromného práva nie je závislé od práva verejného, zdôraznil Najvyšší súd. Samotný fakt, že colná správa označila dojednania o "zľave z výhry" za správny delikt, nemôže zmariť právne účinky súkromnoprávnej dohody.

Viac o téme: RuletaNajvyšší súdČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu