Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tisíce ľudí v Ázii nútia uskutočňovať internetové podvody: Sú pod hrozbou mučenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Kriminálne skupiny nútia státisíce ľudí v juhovýchodnej Ázii uskutočňovať internetové podvody, často pod hrozbou mučenia. Vyplýva to z utorkovej správy OSN, o ktorej informuje agentúra AFP.

Mnohí sú obeťami obchodovania s ľuďmi a čelia vážnym porušeniam práv, ako sú mučenie alebo sexuálne násilie, píše sa v správe. "Ľudia, ktorým vnucujú prácu na týchto podvodných projektoch, znášajú neľudské zaobchádzanie a súčasne ich nútia páchať trestné činy," uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk said. "Sú obeťami. Nie sú zločincami."

archívne video

Dôchodkyňa naletela podvodníkovi: Falošný policajt ju mal obrať niekoľko tisíc eur a cennosti (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Správa s odvolaním sa na hodnoverné zdroje odhaduje, že vykonávať internetové podvody môže byť nútených najmenej 120.000 ľudí v Mjanmarsku. Odhady v Kambodži sa pohybujú okolo 100.000 ľudí. Hlavnými krajinami pôvodu alebo práce týchto ľudí v regióne sú tiež Laos, Filipíny a Thajsko. Ide prevažne o mužov, hoci obeťami sú aj ženy a tínedžeri.

Centrá podvodov generujú príjmy na úrovni miliárd dolárov ročne

Obete podvodov sú z celej juhovýchodnej Ázie, no tiež Číny, Hongkongu, Taiwanu, južnej Ázie i Afriky a Latinskej Ameriky, približuje OSN. Správa tiež poukazuje na súvislosti s pandémiou covidu. Kríza zvýšila zraniteľnosť mnohých migrantov, ktorí sa ocitli bez práce po uzavretí hraníc a podnikov. Vzhľadom na karanténne opatrenia tiež ľudia trávili viac času na internete, čo zvýšilo ich vystavenie internetovým podvodom.

Viac o téme: PodvodMučenieOSNÁziaKrimi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu