Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň päťstopäťdesiaty štvrtý (29. augusta 2023)

Vojaci nesú rakvu plukovníka Serhija Ilnického, poslanca kyjevskej mestskej rady a zástupcu veliteľa Ukrajinskej dobrovoľníckej armády, ktorý zahynul v bitke s ruskými jednotkami, počas pohrebného obradu na Námestí nezávislosti v Kyjeve.
Vojaci nesú rakvu plukovníka Serhija Ilnického, poslanca kyjevskej mestskej rady a zástupcu veliteľa Ukrajinskej dobrovoľníckej armády, ktorý zahynul v bitke s ruskými jednotkami, počas pohrebného obradu na Námestí nezávislosti v Kyjeve. (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

MOSKVA - Moskva v pondelok oznámila, že vyslala dve bojové lietadlá, aby zastavili dva americké prieskumné drony, ktoré sa pohybovali neďaleko Krymu. Informujeme o tom podľa agentúry AFP. Ruské ministerstvo obrany v aplikácii Telegram uviedlo, že dve stíhačky štartovali po "zistení letu v smere k ruskej štátnej hranici".

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 550

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 550 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zadržala predstaviteľa vojenskej lekárskej komisie, ktorý je podozrivý z toho, že umožnil za úplatky vyhnúť sa viac ako 50 ľuďom odvedeniu do armády, uviedla SBU 29. augusta.

21:20 Na novú ruskú štátnu učebnicu dejepisu, ktorá označuje revolúciu Maďarov z roku 1956 za vzburu fašistických radikálov, odmietavo reagoval v utorok štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer. Podľa jeho vyjadrenia pre server origo.hu bola uvedená revolúcia vzburou Maďarov proti komunistickej diktatúre, informuje spravodajca v Budapešti.

20:50 Ruské sily v Bachmute boli uväznené, uviedol námestník ukrajinského ministra obrany.  Podľa Hanny Maliarovej AFU v oblasti Bakhmut už "dosiahla mnohé dominantné výšky", takže ruská armáda je tam uväznená. "Nevedia sa dostať z Bachmutu a nemôžu sa plne pohybovať ani po meste samotnom," povedal Malyar. Ukrajinské sily podľa nej pokračujú v „pomalom“ postupe južne od Bakhmutu, pričom tam dosahujú úspechy.

20:20 Podľa správy UNICEF bolo od začiatku vojny na Ukrajine úplne zničených viac ako 1300 škôl na Ukrajine.

19:50 USA vyčlenia nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 250 miliónov dolárov, uviedol Biely dom. Jeho súčasťou bude odmínovacia technika, munícia pre protivzdušnú obranu, delostrelectvo a HIMARS.

19:10 Švajčiarsko odovzdá Štátnej službe pre mimoriadne situácie Ukrajiny diaľkovo ovládaný stroj na odmínovanie územia.

18:45 Nemecká Spolková prokuratúra vyšetruje nemecko-ruského podnikateľa, ktorý údajne dodával do Ruska elektronické komponenty pre drony. Muž je vo vyšetrovacej väzbe, uviedla prokuratúra v utorkovom oznámení. Informuje agentúra DPA.

18:00 V dôsledku niekoľkých za sebou idúcich narušených školských rokov majú ukrajinské deti problémy pri učení jazykov a matematiky či pri čítaní s porozumením. Upozornil na to v utorok Detský fond OSN (UNICEF), informuje správa agentúry AFP. Ukrajinské deti čelia v poradí už štvrtému narušenému školskému roku. Priebeh vyučovania totiž narúšala najskôr pandémia koronavírusu a neskôr vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Týka sa to pritom detí, ktoré žijú na Ukrajine, i ukrajinských detí, ktoré boli nútené z krajiny utiecť.

17:55 Objavili sa fotografie Prigozhinovho hrobu.  Keďže Prigožin bol „hrdinom Ruska“, mal byť pochovaný s plnými vojenskými poctami, no šéfa „Wagnerovho“ PMC pochovali ako túlavého psa na cintoríne v Petrohrade vedľa svojho otca.

17:22 Ukrajina sa neobáva poklesu vojenskej pomoci zo strany Západu. Uviedol to v utorok na návšteve Francúzska šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Informuje gentúra AFP. "Nepociťujeme žiaden pokles podpory od Kongresu (USA) ani v Európskom parlamente," povedal Kuleba novinárom na tlačovej konferencii s francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou.

17:00 Ukrajina stratila iba 5 zo 71 tankov Leopard 2 počas letnej protiofenzívy - americká publikácia Forbes Publikácia citovala ukrajinského vojaka, ktorý povedal, že "aj najkritickejšie poškodené vybavenie je možné opraviť".

16:35 Prigozhin bol tajne pochovaný na Porokhovskom cintoríne. Putin a „drahý brat“ Kadyrov sa neprišli rozlúčiť so šéfom PMC „Wagnerom“. Prigozhinova tlačová služba uviedla, že rozlúčka s ním „prebehla v uzavretom formáte“ a že „tí, ktorí sa chcú rozlúčiť, môžu navštíviť Porokhovsky cintorín“.

16:05 Ministerstvo pre reintegráciu oznámilo povinnú evakuáciu detí z 5 osád v Záporoží. Ide o päť osád: mesto Hulyaipole, osadu mestského typu Stepnohirsk, ako aj dediny Preobrazhenka, Yegorivka a Novopavlivka.

15:33 Výmenný kurz eura k rubľu sa na burze sebavedomo blíži k 104 rubľom.

15:00 Igor Strelkov (Girkin) zostáva vo väzbe.  Súd v Moskve potvrdil zatknutie bývalého ministra obrany takzvanej DĽR. Obviňujú ho z vyzývania k extrémizmu.

14:37 Pápež František nemal v úmysle velebiť ruský imperializmus, keď vo videopríhovore k ruským mladým katolíkom spomenul ruského cára a cárovnú, ktorí prispeli k rozšíreniu Ruskej ríše. Uviedol to v utorok Vatikán po tom, čo Ukrajina Františka obvinila zo šírenia "imperiálnej propagandy". Informuje správa agentúry AFP.

14:30 Očití svedkovia uviedli, že pred pádom sa vrtuľník Mi-8 začal točiť a potom spadol.

14:00 Príčinou havárie Mi-8 v Čeľabinskej oblasti bola technická porucha, zahynuli traja ľudia, - ruské masmédiá s odvolaním sa na pohotovostné služby.

13:20 Výbuch protitankových mín dnes poškodil most na hranici medzi Ukrajinou a Bieloruskom. Uviedla to bieloruská opozičná skupina Hajun, podľa ktorej sa tak zrejme stalo v dôsledku zásahu blesku. Podujatie potvrdili aj ukrajinské zdroje.

12:13 Ruský prezident Vladimir Putin sa neplánuje zúčastniť na pohrebe zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, oznámil v utorok Kremeľ. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

10:42 Ukrajina v utorok uviedla, že jej sily prenikli hlbšie do ruských obranných línií na južnom fronte pri dedine Robotyne, ktorú oslobodili v pondelok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

8:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že jeho krajina zintenzívni výrobu zbraní potrebných pre obranu pred ruskou inváziou. Okrem delostreleckých granátov a munície by podľa neho Ukrajina mala vyrábať tiež drony, rakety a obrnené vozidlá. Podľa agentúry DPA to hlava ukrajinského štátu v noci na dnes uviedla vo svojom pravidelnom videoposolstve.

8:03 Ruská armáda presúva elitné jednotky do ukrajinskej Záporožskej oblasti, aby zabránila prelomu svojich obraných línií. Najnovšie posilnila ruskú obranu na juhu Ukrajiny 76. gardová výsadková divízia, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

7:40 Ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlá nad regiónmi Tula a Belgorod. V utorok to oznámilo ministerstvo obrany v Moskve bez uvedenie spôsobenej škody či obetí. TASR informuje podľa agentúry AFP.

6:52 Južná Kórea poskytne Ukrajine v budúcom roku finančnú pomoc vo výške 520 miliárd wonov (363 miliónov eur), čo je osemkrát viac ako tento rok. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej to vyplýva z rozpočtu Soulu na rok 2024.

6:24 Ukrajina tvrdí, že na tavrijskom úseku frontu na juhu krajiny za posledných 24 hodín prišlo o život 50 ruských vojakov a ďalších 243 utrpelo zranenia. Informujú o tom agentúra Ukrinform a ruskojazyčná verzia serveru BBC, podľa ktorej ale nie je možné tieto údaje nezávisle overiť.

6:14 Bývalého zamestnanca amerického konzulátu v ruskom Vladivostoku Roberta Šonova zatkli pre podozrenie zo špionáže. Informovala o tom dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na ruskú tajnú službu FSB. Spojené štáty označili obvinenia za úplne nepodložené a vyjadrili protest proti pokusom zo strany Ruska "zastrašovať a obťažovať" zamestnancov USA.

Rusko tvrdí, že vyslalo stíhačky k dvom americkým dronom neďaleko Krymu

Dve americké bezpilotné lietadlá, Reaper a Global Hawk, podľa ruského rezortu "vykonávali letecký prieskum v oblasti Krymského polostrova". Po prílete ruských lietadiel zmenili smer letu a oblasť prieskumu opustili, dodalo ministerstvo. Moskva anektovala ukrajinský Krym v roku 2014. V posledných mesiacoch sa zvýšil počet incidentov medzi ruskými lietadlami a americkými dronmi. V nedeľu Rusko oznámilo, že vyslalo stíhačku, aby odradila prieskumný dron vzdušných síl USA od vstupu do ruského vzdušného priestoru nad Čiernym morom.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu