Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Počas vojenského cvičenia v Austrálii havarovalo lietadlo USA: Zomreli traja vojaci

Havária lietadla USA v Austrálii Zobraziť galériu (4)
Havária lietadla USA v Austrálii (Zdroj: FOTO TASR/AP )

CANBERRA - V austrálskom Severnom teritóriu sa v nedeľu počas vojenského cvičenia zrútilo lietadlo Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie médiá.

 Podľa austrálskej televíznej stanice ABC sa po havárii lietadla Osprey v blízkosti ostrovov Tiwi severne od mesta Darwin podarilo zachrániť niekoľko ľudí.

Konštrukcia lietadla Osprey kombinuje vrtuľník a vrtuľové lietadlo, vďaka čomu dokáže zvisle štartovať aj pristávať. Manévre Predators Run, do ktorých sa zapojilo asi 2500 vojakov, vrátane 500 zo Spojených štátov, sú pozastavené.

Havária lietadla USA v Austrálii
Zobraziť galériu (4)
Havária lietadla USA v Austrálii  (Zdroj: FOTO TASR/AP )

Po havárii lietadla námornej pechoty USA zomreli 3 vojaci

Po havárii lietadla americkej námornej pechoty na ostrove Melville pri severnom pobreží Austrálie zomreli traja vojaci a 20 je zranených."Na palube bolo celkovo 23 osôb. Traja boli potvrdení mŕtvi, zatiaľ čo päť ďalších bolo prevezených do Royal Darwin Hospital vo vážnom stave," uviedol vo vyhlásení predstaviteľ americkej námornej pechoty.

"Uznávame, že ide o hrozný incident. Vláda Severného teritória je pripravená ponúknuť akúkoľvek potrebnú pomoc," povedala na skoršej tlačovej konferencii premiérka Severného teritória Natasha Fylesová. Melville je súčasťou ostrovov Tiwi a havarované lietadlo Bell Boeing V-22 Osprey, bolo jedným z dvoch, ktoré v nedeľu leteli z Darwinu do Melville. Jeho konštrukcia kombinuje vrtuľník a vrtuľové lietadlo, vďaka čomu dokáže zvislo štartovať aj pristávať.

Do vojenského cvičenia Predators Run sa zapojilo 2500 vojakov armád Spojených štátov, Austrálie, Indonézie, Filipín a Východného Timoru.Počas júlového vojenského cvičenia pri severovýchodnom pobreží Austrálie pri havárii vrtuľníka MRH-90 Taipan zahynuli štyria Austrálčania.
 

Viac o téme: HaváriaLietadloUSAAustráliaVojenské cvičene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu