Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Výbuchy na rumunskej čerpacej stanici: O život prišla jedna osoba, zranených je 57 ľudí

Explózie na čerpacej stanici skvapalneného plynu (LPG) neďaleko Bukurešti Zobraziť galériu (3)
Explózie na čerpacej stanici skvapalneného plynu (LPG) neďaleko Bukurešti (Zdroj: TASR/Romanian Emergency Services - IGSU via AP)

BUKUREŠŤ - Pri výbuchu na čerpacej stanici v Rumunsku zomrela v sobotu jedna osoba, pričom najmenej osem ďalších utrpelo zranenia. Následný druhý výbuch zranil najmenej 26 hasičov.

K výbuchom došlo na čerpacej stanici na skvapalnený ropný plyn (LPG) v obci Crevedia, ktorá sa nachádza približne 30 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Bukurešť.

Rumunský minister zdravotníctva Alexandru Rafila medzičasom pre tamojšie médiá potvrdil, že incident si vyžiadal jeden ľudský život. Niekoľko obetí popálenín bolo prevezených na ošetrenie do nemocníc v Bukurešti, pričom najmenej jedna z nich utrpela rozsiahle zranenia, uviedol minister.

Obyvatelia neďalekej obce boli evakuovaní

Podľa rumunskej záchrannej služby došlo k druhému výbuchu iba krátko po prvej explózii a stále hrozí výbuch ďalšej nádrže s LPG. Obyvatelia obce, ktorí bývajú v okruhu 750 metrov od čerpacej stanice, boli evakuovaní.

Explózie na čerpacej stanici skvapalneného plynu (LPG) neďaleko Bukurešti
Zobraziť galériu (3)
Explózie na čerpacej stanici skvapalneného plynu (LPG) neďaleko Bukurešti  (Zdroj: FOTO TASR/AP )

Výbuchy plynovej stanice zabili jednu osobu a zranili 57 ľudí

Jedna osoba zomrela a 57 bolo zranených po dvoch výbuchoch, ktoré v sobotu neskoro večer zničili nelicencovanú čerpaciu stanicou na skvapalnený plyn v obci Crevedia severne od Bukurešti. Medzi zranenými - niektorí s ťažkými popáleninami - je 39 hasičov, ktorí prišli hasiť požiar po prvom výbuchu. "V noci sme presunuli dvoch hasičov a dvoch civilistov do zahraničia (na ošetrenie) a ďalší budú nasledovať," uviedol v nedeľu šéf pohotovostného oddelenia Raed Arafat.

Príčina výbuchov bezprostredne nebola známa a prokuratúra už začala vyšetrovanie. "Vieme, že stanica už nefungovala, takže zjavne nemala povolenie fungovať," povedal Arafat. V okruhu 700 metrov si požiar vynútil evakuáciu ľudí. Nešťastie posilnilo kritiku verejnosti pre slabý úradný dohľad dodržiavania bezpečnostných predpisov. V roku 2015 v nočnom klube v Bukurešti po odpálení ohňostroja vypukol požiar a zabil 64 ľudí.

Viac o téme: ObeteČerpacia stanicaZraneníVýbuchyRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu