Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hasiči v Grécku už šiesty deň bojujú s lesnými požiarmi: Počet obetí stúpol na dvadsať

Grécko zápasí s požiarmi už 6 dní Zobraziť galériu (3)
Grécko zápasí s požiarmi už 6 dní (Zdroj: SITA/AP Photo/Achilleas Chiras)

ATÉNY - Stovky hasičov v Grécku aj vo štvrtok bojujú s lesnými požiarmi, nad ktorými sa snažia získať prevahu. Veľké lesné požiare horia vo viacerých častiach krajiny nekontrolovateľne už šiesty deň a doposiaľ si vyžiadali 20 obetí. Správa bola prevzratá od agentúry AFP.

Nebezpečný požiar sa stále vyskytuje na hore Parnitha neďaleko Atén, kde sa nachádza najväčší les v okolí gréckeho hlavného mesta. Tento požiar už druhý deň ohrozuje aj miestny národný park. Najväčší požiar vyčíňa na severe Grécka neďaleko tureckých hraníc pri meste Alexandrupoli. Vypukol v sobotu a odvtedy sa tam sformoval jednotný front, ktorý sa tiahne cez 15 kilometrov.

Archívne video

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

V tejto oblasti našli aj telá 19 ľudí vrátane dvoch detí, pričom sa predpokladá, že išlo o migrantov. Keďže však túto oblasť často využívaniu pašeráci zo susedného Turecka, je podľa gréckych úradov možné, že bude nájdených obetí ešte viac. Tretí najväčší lesný požiar horí v regióne Boiótia severne od Atén. V stredu tam len tesne unikol zničeniu 1000-ročný kláštor Hosios Lukas, ktorý sa nachádza aj na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Grécko zápasí s požiarmi už 6 dní
Zobraziť galériu (3)
Grécko zápasí s požiarmi už 6 dní  (Zdroj: SITA/AP Photo/Achilleas Chiras)

Grécky minister pre civilnú ochranu Vassilis Kikilias v stredu uviedol, že Grécko čelí najhoršiemu letnému obdobiu lesných požiarov od 2009, keď boli zavedené mapy s informáciami o miere rizika vzniku požiarov. Oheň doposiaľ spálil v severnom Grécku vyše 60.000 hektárov pôdy a ďalších 5000 hektárov zhorelo západne od Atén, vyplýva z odhadov gréckeho národného observatória pre lesné požiare pôsobiaceho na Aristotelovej univerzite v Solúne.

Grécko zápasí s požiarmi už 6 dní
Zobraziť galériu (3)
Grécko zápasí s požiarmi už 6 dní  (Zdroj: SITA/AP Photo/Achilleas Chiras)

Teplé a suché počasie, ktoré zvyšuje riziko vzniku požiarov, bude podľa meteorológov pretrvávať v krajine až do piatka.

Viac o téme: HasičiPožiareGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu