Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čo sa stalo s Putinovým hlasom? Na VIDEU znel ako úplne iný človek

Vladimir Putin prehovoril na samite BRICS.
Vladimir Putin prehovoril na samite BRICS. (Zdroj: SITA/AP Photo/Jerome Delay)

JOHANNESBURG - Ruská hlava štátu nemôže byť prítomná na summite BRICS v Juhoafrickej republike z osobných dôvodov. Napriek tomu Vladimir Putin trval na tom, že prehovorí pár slov k predstaviteľom iných národov – nie však svojím vlastným hlasom.

Ruský prezident Vladimir Putin by pravdepodobne rád osobne pricestoval na summit BRICS v Južnej Afrike, ale nemohol. Zo strachu pred zatykačom Medzinárodného trestného súdu (ICC) – vydaným za „vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľov (detí) a nezákonné presuny obyvateľstva (detí) z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruskej federácie“ – šéf Kremľa v súčasnosti radšej neopúšťa vlastnú krajinu. Putina v Johannesburgu zastupuje ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 545 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

V prvý deň summitu si však ruská hlava štátu nechcela nechať ujsť príležitosť porozprávať pár slov k ostatným krajinám BRICS k Brazílii, Číne, Indii a hostiteľskej Juhoafrickej republike: Putin prehovoril z Moskvy vo videoposolstve a kritizoval medzinárodnú dohodu o obilninách, napríklad s Ukrajinou.

S príspevkom ruského prezidenta ale niečo nesedí. Ruskí novinári si okrem iných všimli, že na nahrávke zjavne nehovorí sám Putin, ale skôr neznámy, iný hlas. Nevedno, prečo bola videospráva synchronizovaná. Ani to, či nedošlo len k technickej chybe pri prehrávaní záznamu. Videoposolstvo zverejnil na svojej webovej stránke aj Kremeľ. Putin tam hovorí svojím správnym hlasom.

Skupina BRICS sa považuje za protiváhu k západným alianciám a snaží sa posilniť svoj medzinárodný vplyv. Prezident hostiteľskej krajiny Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa na začiatku trojdňového summitu zdôraznil rastúcu úlohu skupiny štátov. Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika sú „silnými motormi globálneho rastu“, povedal na záver prvého dňa summitu v Johannesburgu. Krajiny BRICS predstavujú 23 percent svetového hrubého domáceho produktu a 42 percent svetovej populácie.

Viac o téme: HlasVladimir PutinJuhoafrická republikaBRICS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu