Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šéf Kremľa stráca status silného ruského vládcu: Putin ty č*rák! znel odkaz na výškovej budove

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

SURGUT – Vojnou na Ukrajine stratil Vladimir Putin ešte viac, ako sa zdá na prvý pohľad. Nejde len o to, že jeho „špeciálna vojenská operácia“ na obsadenie Ukrajiny sa počas invázie zmenila na udržanie aspoň niektorých dobytých území: Ruské obyvateľstvo pocítilo najmä dopad ekonomických sankcií a dávajú to svojmu vodcovi poriadne vyžrať.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 535 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Stále prebiehajúca vojna na Ukrajine spôsobila, že ruský rubeľ stráca čoraz viac na svojej hodnote. Inflácia v Rusku je rekordná. Jeden americký dolár má hodnotu sto rubľov. To sa samozrejme nepáči a dávajú to jasne najavo. Express informuje, že jedna z výškových budov v meste Surgut (mesto v autonómnom okruhu Chanty-Mansi, ktoré sa nachádza na rieke Ob) odhalila len nedávno vo večerných hodinách nápis, ktorý bol adresovaný priamo ruskému vodcovi. 

Rubeľ rapídne klesol

V tomto roku klesol rubeľ v porovnaní s americkým dolárom zatiaľ o takmer 24 percent. "Putin je č*urák a zlodej. Sto rubľov za dolár – si blázon," odkazuje nápis. Príspevok okrem iného poukazuje na to, že Rusi sú veľmi sklamaní predovšetkým prepadom rubľu a nie vojnou. "Rusov zaujíma najmä to, čo sa ich osobne dotýka a nie vojna, ktorá zabíja mnoho ľudí," vyjadril sa autor príspevku Yalchin. 

Budova v Surgute, na ktorej sa nápis objavil, je miestnym centrom spravodajskej agentúry SIA-PRESS. Podľa ďalších príspevkov na Twitteri ju zrejme niekto hackol. 

Jasný odkaz

Pomenovanie "chujlo" sa v ruštine používa  ako "d**** hlava", resp. "č*urák" pochádza z ukrajinského futbalového chorálu. Prvýkrát ho použili fanúšikovia počas zápasu FC Metalist Charkov a Šachtar Doneck v marci 2014. Bolo to chvíľu po ruskej anexii Krymu. Táto fráza sa stala protestnou piesňou a je široko rozšírená na Ukrajine medzi zástancami ukrajinskej suverenity.

Šéf Kremľa stráca status
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ruská prekladateľka amerického pôvodu Michele Berdyová vysvetlila tento preklad nasledovne: "Keď chcete čo najhrubšie a najvulgárnejšie osloviť človeka, toto je ten správny výraz."

Viac o téme: OdkazRubeľInfláciaRuskoVladimir PutinSurgutAmerický dolár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu