Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Škótsku sú na vzostupe viktoriánske choroby spojené s chudobou : Najmä krivica

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GLASGOW - V Škótsku sa rozmáha krivica, choroba spojená s chudobou a podvýživou, ktorá kedysi ochromovala preľudnené štvrte britských miest v 19. storočí. Vyplýva to z údajov zverejnených počas uplynulého víkendu.

V roku 2022 bolo v Škótsku zaznamenaných celkovo 442 prípadov krivice, ochorenia kostry spôsobeného trvalým nedostatkom vitamínu D, v porovnaní s 354 prípadmi v roku 2018, informuje správa tlačovej agentúry AFP.

archívne video  Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, hovorí o súvisloti Parkinsonovej choroby a gamblingu

Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, hovorí o súvisloti Parkinsonovej choroby a gamblingu

"Takéto ochorenia, ktorým sa dá vo všeobecnosti predchádzať, svedčia o tom, že Škótsko má najnižšiu priemernú dĺžku života v Spojenom kráľovstve," uviedol Chris Williams, predseda Kráľovskej akadémie všeobecných lekárov v Škótsku. Naznačil tiež, že za nárastom môžu byť aj environmentálne faktory ako napríklad chladnejšie podnebie.

Prejavuje sa krivením kostí

Krivica (rachitída) sa prejavuje krivením kostí a môže viesť k deformáciám kostry. Ochorenie súvisí s nedostatkom slnečného žiarenia a vitamínu D, ktorý sa nachádza v potravinách, ako sú napríklad mastné ryby alebo vajcia. Najviac prípadov - 356 - bolo zaznamenaných v oblasti mesta Glasgow, ktoré je jednou zo sociálne najslabších lokalít v Škótsku a podľa odhadov žilo v rokoch 2021-2022 v chudobe až 32 percent všetkých detí v meste.

Podľa najnovších údajov z roku 2019 sa muži žijúci v najchudobnejších oblastiach mesta dožívajú v priemere o 15,4 roka menej ako muži v najbohatších častiach. V prípade žien sa tento rozdiel zvýšil z 8,6 na 11,6 roka. Zdravotnícki pracovníci naznačili, že k zvýšeniu výskytu rachitídy mohlo prispieť zvýšenie rozmanitosti v meste a zmena životného štýlu smerom k sedavejším činnostiam v interiéri a lacnejším, nezdravým potravinám. 

V Škótsku pribúdajú aj ďalšie tzv. choroby z viktoriánskej éry, ako je tuberkulóza a šarlach. "Viktoriánske choroby sú chorobami chudoby a sú bežné v častiach sveta, kde sú ľudia chudobní," povedal Stephen Baker, molekulárny mikrobiológ z Cambridgeskej univerzity.

Viac o téme: ChorobyŠkótskoKrivica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu