Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľké zlyhanie: Ruská sonda Luna-25 stroskotala na povrchu Mesiaca

Rusko odštartovalo svoju lunárnu misiu Zobraziť galériu (2)
Rusko odštartovalo svoju lunárnu misiu (Zdroj: TASR/AP/Roscosmos State Space Corporation)

MOSKVA - Ruský lunárny modul Luna-25 "po náraze do povrchu Mesiaca prestal existovať" po tom, ako sa vymkol kontrole a dostal na neprepočítanú obežnú dráhu, oznámila dnes podľa agentúry RIA Novosti ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

Správa prišla deň po tom, ako Roskosmos ohlásil "neštandardnú situáciu" pri manévroch pred pristátím, ktorá nastala v sobotu o 14.10 h moskovského času (13.10 h SELČ). Sonda Luna-25 mala na Mesiaci pristáť v pondelok, jej úlohou bolo analyzovať pôdu a pátrať po vode v oblasti okolo mesačného južného pólu.

archívne video Nevídaný úkaz nad hlavani Austrálčanov: Išlo o ruskú raketu!

Nevídaný úkaz nad hlavani Austrálčanov: Išlo o ruskú raketu! (Zdroj: Twitter/ Stewart Mason)

Lunárna misia Moskvy zlyhala

Roskosmos uviedol, že so sondou stratil spojenie v sobotu krátko po tom, ako sa na jej palube vyskytli problémy počas presunu na predpripravenú obežnú dráhu. "Prístroj sa dostal na nepredvídateľnú obežnú dráhu a prestal existovať v dôsledku kolízie s povrchom Mesiaca," dodal. Prvá lunárna misia Moskvy za uplynulých 47 rokov tak zlyhala, konštatuje Reuters.

Rusko odštartovalo svoju lunárnu misiu
Zobraziť galériu (2)
Rusko odštartovalo svoju lunárnu misiu  (Zdroj: TASR/AP/Roscosmos State Space Corporation)

Sondu Luna-25 vážiacu približne 800 kilogramov vyniesla do vesmíru raketa Sojuz, ktorá odštartovala v piatok (11. augusta) z kozmodrómu Vostočnyj na východe Ruska. Modul mal pristáť na južnom póle Mesiaca v pondelok (21. augusta), pripomína AP.

Na Mesiaci sa zatiaľ podarilo pristáť iba trom krajinám – Sovietskemu zväzu, Spojeným štátom a Číne. Moskva sa touto misiou snažila nadviazať na svoj dávny vesmírny program, ktorý bol v čase Sovietskeho zväzu priekopníckym.

Viac o téme: NárazRuskoMesiacLuna-25
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu