Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Deti z Ruska a Afriky montujú bojové drony: Školský program sa zmenil na vykorisťovanie, tvrdia ich rodičia

Žiaci polytechnickej školy Alabuga Polytech
Žiaci polytechnickej školy Alabuga Polytech (Zdroj: Facebook/Алабуга Политех)

JELABUGA – V Tatárskej republike, ktorá patrí pod Ruskú federáciu, pôsobí škola, ktorá je preslávená v celej krajine. Študentom, ktorí u navštevujú, ponúka v rámci štúdia rôzne experimentálne programy. Ako sa však neskôr zistilo, deti sú tu vykorisťované a vystrašené volajú domov rodičom.

archívne video

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (Zdroj: Facebook/Phillip E Hill)

V meste Jelabuga, ktoré leží v tatárskej časti Ruskej federácie, je zriadená Alabuga Polytechnic College. Chodia na ňu študenti, ktorí chcú v budúcnosti pracovať na výrobe prvotriednych zariadení v oblasti techniky. Škola ich láka na rôzne programy, ktoré fungujú popri bežnom štúdiu. Aspoň tak je to písané v osnovách. Protokol ale informuje, že pravda je úplne iná. 

Geraň-2

Jedným z najzaujímavejších programov je aj montovanie bezpilotných lietadiel Geraň-2, ktoré sú vlastne ruským modelom iránskeho Šahidu 136. Na ich konštruovaní sa môžu hlásiť žiaci školy od 15 do 18 rokov. Šahidy 136 a 138 boli prvými, ktoré Moskva použila na bombardovanie ukrajinských miest. 

Podmienky 

Škola pôvodne sľubovala žiakom aj finančnú odmenu. Mesačne to malo vychádzať na zhruba 70-tisíc rubľov za rok (686 eur). Práve toto zapôsobilo, keďže školu navštevujú prevažne deti z chudobnejších ruských rodín a aj africké deti, ktoré tu študujú v rámci výmenného programu. V skutočnosti však žiaci pracovali 15 hodín denne a sľubované peniaze dostali až po splnení výrobného plánu. Nadčasy im samozrejme preplácané neboli. Okrem toho nemohli na verejnosti hovoriť nič o tom, čo robili. V opačnom prípade im hrozilo vylúčenie z programu. 

Rodičia sú zhrození

Je to učebnicový príklad vykorisťovania. Žiaci konštruujú drony a práca je prvoradá. Štúdium ide v tomto smere bokom. "Môj syn mi po dvoch mesiacoch volal, aby som ho odtiaľ odviezla. Príď po mňa, inak tu zomriem, hovoril mi do telefónu," povedala matka Žanna z Nižného Novgorodu, ktorá nechcela zverejniť svoje celé meno. Iná matka mala zase priame skúsenosti s prostredím, v akom žiaci fungujú. "Toto bola posledná kvapka. Beriem svoju dcéru odtiaľto preč. Pri výrobe sa používajú aj nebezpečné látky. Navyše deťom zakazujú, aby nám o tom hovorili," povedala zhrozene. 

Problémy sú aj so školstvom. Formálne Alabuga Polytechnic University nie je vysoká škola. Všetci študenti sú zapísaní na Yelabuga Polytechnic College a na papieri sú len doplnkové kurzy. Preto absolventský diplom tiež nepochádza z Alabugy. Všetky všeobecnovzdelávacie predmety vyučujú učitelia, ktorí nepreferujú vysokú kvalitu výučby. Deti sú teda vzdelané na úrovni deviatej triedy základnej školy.

Už lietajú

Podľa odchytu ruských dronov na Ukrajine, sa Geraň-2 vyrába už niekoľko mesiacov. "Na prvý pohľad vyzerali síce ako iránske šahidy, ale vo vnútri mali elektronické moduly, ktoré používajú Rusi vo svojich dronoch," uviedli odborníci z Conflict Armament Research. 

Viac o téme: DetiVykorisťovanieRuskoDronyJelabugaPolytechnická školaGeraň-2Tatárska republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu