Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoštyridsiaty prvý (16. augusta 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Bram Janssen)

MOSKVA - Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zmarila pokus ukrajinských sabotérov preniknúť do ruskej Brjanskej oblasti, uviedla dnes ruská štátna agentúra TASS. Pri incidente boli zabití štyria ľudia. Ako poznamenala agentúra Reuters, správu nebolo možné nezávisle overiť. Ukrajinské úrady sa zatiaľ nevyjadrili, Kyjev podobné správy väčšinou nekomentuje. O podobnom incidente informovali ruské médiá aj v utorok.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 538

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 538 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu označil ruské útoky na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru za hrozbu pre svetovú potravinovú bezpečnosť. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP. Rusko svoje útoky zameralo na "infraštruktúru zaručujúcu nielen našu vlastnú, ale aj spoločnú svetovú potravinovú bezpečnosť," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom videoodkaze.        

21:38 Politická strana ruského prezidenta Vladimira Putina Jednotné Rusko nominovala v stredu do regionálnych volieb v Smolenskej oblasti muža s priezviskom Zelenskij. V stredu o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

21:09 Ukrajina nebola pozvaná na summit G20 v Naí Dillí v dňoch 9. až 10. septembra, pretože skupina sa zaoberá otázkami ekonomického rozvoja, zatiaľ čo Bezpečnostná rada OSN má riešiť bezpečnostné otázky. Uviedol to indický minister zahraničných vecí Subrahmanyam Jaishankar.

20:29 Do bojových operácií na Ukrajine sa zapájajú desaťtisíce Moskovčanov, vyhlásil v stredu starosta ruského hlavného mesta Sergej Sobianin. Poskytol tak pomerne zriedkavý odhad, koľko ľudí z Moskvy je nasadených do vojny. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

20:16 V Rusku zomrel vo veku 57 rokov generálplukovník Gennadij Židko, ktorý v roku 2016 velil ruskej armáde v Sýrii a podľa niektorých médií vlani tiež ruským inváznym silám na Ukrajine. O jeho smrti dnes informovali s odvolaním sa na gubernátora Chabarovského kraja ruské médiá. Regionálny činiteľ konkrétnu príčinu Židkovej smrti neoznámil, napísal iba, že zomrel po dlhšej chorobe.

20:14 Nový nemecký veľvyslanec v Rusku, Alexander Graf Lambsdorff, bol v stredu pri odovzdávaní svojich poverovacích listín na ministerstve zahraničných vecí v Moskve privítaný obvineniami z "nerozumnej rusofóbie" Nemecka. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

19:47 Predstaviteľ NATO stiahol kontroverzný návrh na výmenu územia Ukrajiny za členstvo v NATO.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu