Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ruská centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú sadzbu z 8,5 % na 12 %

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin))

MOSKVA - Ruská centrálna banka na mimoriadnom zasadnutí prudko zvýšila úrokové sadzby. Dôvodom agresívneho sprísnenia menovej politiky bol prepad ruskej meny. Informuje o tom agentúra Reuters a CNBC.

archívne video

Národná banka Slovenska odovzdala Slovenskému technickému múzeu odliatky zberateľskej euromince (Zdroj: TASR/František Iván)

Ruská centrálna banka v utorok zvýšila svoju kľúčovú sadzbu o 350 bázických bodov z 8,5 % na 12 %. Týmto spôsobom sa snaží zastaviť znehodnocovanie rubľa, na ktorý má negatívny vplyv zhoršovanie obchodnej bilancie Ruska v dôsledku západných sankcií a prudký nárast vojenských výdavkov. Kurz rubľa sa v pondelok (14. 8.) oslabil až takmer na 102 RUB/USD. Ekonomický poradca prezidenta Vladimira Putina Maxim Oreškin obvinil z prudkého poklesu meny a zrýchlenia inflácie "uvoľnenú menovú politiku". Ruská centrálna banka následne oznámila, že v utorok sa uskutoční mimoriadne zasadnutie, na ktorom prehodnotí nastavenie menovej politiky.

Ruská centrálna banka zvýšila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Rubeľ sa posilnil už v utorok skoro ráno, keďže investori počítali s výrazným sprísnením menovej politiky, a krátko pred ôsmou hodinou ráno londýnskeho času sa obchodoval pri kurze pod 96 RUB/USD. "Inflačné tlaky sa zvyšujú," uviedla banka v utorkovom vyhlásení. "Cieľom tohto rozhodnutia je znížiť riziká ohrozujúce cenovú stabilitu. "Premietanie oslabovania rubľa do cien naberá na intenzite a inflačné očakávania sa zvyšujú," dodala. Ruská centrálna banka naposledy pristúpila k mimoriadnemu zvýšeniu sadzieb koncom februára 2022, teda tesne po začiatku ruskej agresie proti Ukrajine, keď ich zvýšila na 20 %. Následne ich postupne znižovala, až kľúčová sadzba klesla v septembri 2022 na 7,5 %. Potom úrokové sadzby držala nezmenené do júla 2023, keď kľúčovú sadzbu zvýšila o 100 bázických bodov na 8,5 %.

Viac o téme: Centrálna bankaRuskoSazdba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu