Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľský minister Blaszczak tvrdí, že posily na hranici s Bieloruskom sú odstrašujúcim prostriedkom

Mariusz Blaszczak Zobraziť galériu (2)
Mariusz Blaszczak (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

VARŠAVA – Poľsko zvýšilo počet vojakov pri hranici s Bieloruskom ako odstrašujúci prostriedok v čase "destabilizujúcich" krokov proruského suseda. Uviedol to v sobotu poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Blaszczak sa v Jarylowke na východe Poľska stretol s niektorými s vojakov, ktorých v poslednom čase poslali k bieloruskej hranici. Zdôraznil tam, že zvýšená vojenská prítomnosť je výlučne odstrašujúcim, nie nepriateľským krokom, ako to tvrdia Minsk a Moskva. "Niet pochýb, že bieloruský režim spolupracuje s Kremľom a že cieľom útokov na poľskú hranicu je narušiť stabilitu našej krajiny," povedal Blaszczak.

Mariusz Blaszczak
Zobraziť galériu (2)
Mariusz Blaszczak  (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Minulý týždeň dva bieloruské vojenské vrtuľníky nakrátko vstúpili do vzdušného priestoru Poľska, čo Varšava označila za úmyselnú provokáciu. Provládna skupina v Bielorusku tiež nedávno tvrdila, že poľskí politici, podporujúci Ukrajinu vo vojne proti útočiacemu Rusku, "svojimi činmi a rétorikou rozdúchavajú oheň vojny", pričom ich "poháňa šovinizmus".

Blaszczak tento týždeň oznámil, že na hranici s Bieloruskom umiestnia celkovo 10.000 príslušníkov armády a jednotiek územnej obrany. Budú tam pôsobiť spolu s obvyklou pohraničnou strážou. Poľsko je znepokojené aj prítomnosťou žoldnierov ruskej Vagnerovej skupiny v Bielorusku a migrantmi z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia nelegálne dostať do krajiny z Bieloruska. Poľsko a ďalšie krajiny východného krídla NATO obviňujú režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že migrantov privádza k hraniciam v rámci tzv. hybridnej vojny zameranej na vyvolávanie nestability na Západe.

Viac o téme: HranicePosilyPoľskoBieloruskoMariusz BlaszczakOdstrašujúci prostriedok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu