Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zomrel umelec, ktorý vytvoril obaly ikonických nahrávok Sex Pistols

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vo veku 76 rokov zomrel britský grafický dizajnér Jamie Reid, ktorý sa preslávil vytvorením obalov niekoľkých platní a singlov pre anglickú punkovú skupinu Sex Pistols.

Umelec skonal v utorok, informuje tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho galeristu Johna Marchanta. Reidove špecifické a výrazné návrhy sú všeobecne považované za umelecky inovatívne a "klasické". Marchant, Reidov dlhoročný spolupracovník, ktorý zastupuje jeho archív, pri oznámení o úmrtí uviedol, že výtvarník zanechal po sebe "obrovské dedičstvo".

Jedným z Reidových najznámejších diel je obal singla God Save the Queen z roku 1977. Použil na ňom vystrihnuté novinové titulky na názov skupiny a danej piesne preložené cez oči a ústa britskej kráľovnej Alžbety II. Na jedinom štúdiovom albume tejto skupiny Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols (1977) bola použitá podobná technika na žltom a ružovom pozadí. Reidove diela sa stali symbolom punkového hnutia a v súčasnosti zdobia steny významných svetových umeleckých inštitúcií vrátane Tate Britain v Londýne a Múzea moderného umenia (MoMA) v New Yorku.

Viac o téme: úmrtieUmelecNahrávkySex PistolsJamie Reid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu