Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozí ďalšia katastrofa? V TEJTO obľúbenej dovolenkovej destinácii denne vypukne desiatka požiarov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

ATÉNY - Grécke úrady v pondelok znovu varovali pred požiarmi a vyzvali obyvateľov, aby opatrne narábali s otvoreným ohňom. Informuje gentúra DPA.

Protipožiarny zbor na Twitteri napísal, že "veľmi vysoké" riziko požiarov je v regióne Attika okolo hlavného mesta Atény, ako aj na juhu polostrova Peloponéz a na západe ostrova Kréta. Dôvodom nie sú vysoké teploty - tie sú pre toto obdobie roka v normálnom rozsahu okolo 35 stupňov Celzia.

archívne video Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

 V súčasnosti sa rozhoria každý deň desiatky nových požiarov

Hasiči tentoraz varujú, že požiare môže šíriť silný vietor, ktorý sa tento týždeň očakáva v mnohých častiach Grécka. V letných mesiacoch totiž postihuje predovšetkým Egejské more silný suchý vietor známy pod názvom meltemi, ktorý intenzívne fúka nad Krétou a ďalšími ostrovmi.

Keďže vo veľkých častiach Grécka nepršalo celé týždne, na vyvolanie obrovských požiarov stačia iskry rozdúchavané vetrom. V súčasnosti sa rozhoria každý deň desiatky nových požiarov, väčšinu z nich dokážu hasiči dostať pod kontrolu. Veľa ohňov zámerne založia podpaľači alebo ich zapríčiní nedbalosť, napríklad odhodený horiaci ohorok cigarety či neopatrné opekanie v prírode.

Viac o téme: VietorGréckoPožaire
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu