Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neuveriteľné zábery: Českom sa prehnali dve tornáda! VIDEO priamo zo záhrady...Silný vietor ničil strechy domov

Počas jedného dňa boli spozorované na území Českej republiky dve tornáda. Zobraziť galériu (2)
Počas jedného dňa boli spozorované na území Českej republiky dve tornáda. (Zdroj: Facebook/Czech Thunderstorm Research Association)

PRAHA – Koncom minulého týždňa sa v Českej republike objavili počas jedného dňa až dve tornáda. Búrkový systém, ktorý zachvátil Európu, rátal so zrážkami a nepriaznivým počasím, no výstraha pred tornádami nebola v ČR vôbec hlásená. Výskyt tornád prekvapil aj českých meteorológov.

archívne video

Tornádo v Česku si vyžiadalo päť obetí: Množstvo zranených je stále v nemocniach (Zdroj: TASR/Vladimír Miček, Jakub Popelka)

Prvé tornádo sa objavilo v nedeľu podvečer 6. augusta v okolí Zvěřínku, okres Nymburk. Podľa meteorológov išlo o slabšie tornádo, ktoré napáchalo zrejme len malé škody. Väčšinou išlo o vylámané škridly zo striech domov. V dnešných hodinách boli na miesto vyslaní odborníci a vykonávajú prieskum celého terénu. Uvádza to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Nebolo hlásené

V čase vzniku neboli v oblasti hlásené žiadne búrky. Podľa domácich len slabo pršalo. Czech Thundrestorm Research Association (Česká asociácia výskumu búrok) zverejnila na sociálnych sieťach domáce zábery priamo zo záhrady jedného domu. Na trávniku bolo popadané lístie a sila vetra prevrátila trampolínu nabok. Následne sa v mrakoch za dedinou vytvára tornádo. 

Druhý prírodný úkaz spozorovali v ten istý deň obyvatelia obce Tisá na Ústecku. "Na prehánkach, ktoré vykazovali nízkohladinovú rotáciu (jednalo sa teda o tzv. low-topped supercely) sa mohlo vyskytnúť slabé tornádo aj pri obci Tisá," uviedli meteorológovia.

Supercela

Tornáda sú súčasťou takzvaných supercelárnych búrok (superciel), čo sú silné búrky rotujúce okolo svojej osi. Na území Česka sa veľmi nevyskytujú, i keď všetci máme ešte v živej pamäti katastrofu z Hodonína. Krátkodobé tornáda sa podľa meteorológov zrejme vyskytujú častejšie, ale nemajú žiadneho svedka.

Viac o téme: PočasieTornádoBúrkyČeská republikaTisáNymburkZvěřínekÚsťanský kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu