Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kumulatívny úhrn zrážok presiahol na vyše dvadsiatich staniciachsto milimetrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Kumulatívny úhrn zrážok za predchádzajúce dni od 3. do 7. augusta presiahol na viac ako dvoch desiatkach staníc hodnotu 100 mm – najmä v povodí Rimavy, Slanej, horného Hrona, Hornádu a Hnilca a Popradu. Celkovo na 125 staniciach dosiahol kumulatívny úhrn 50 mm a viac. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Ťažiskom zrážok boli povodia na pomedzí stredného a východného Slovenska. "Najvyšší kumulatívny úhrn zrážok v tomto období sme pozorovali vo Vyšnej Slanej v okrese Rožňava a to 167,8 mm," informovali meteorológovia. "Je to takmer dvojnásobok priemerného mesačného úhrnu zrážok za august v tejto stanici," dodali.

Archívne video: Silný dážď v centre Prešova

Silný dážď v centre Prešova (Zdroj: Tip čitateľa)

Výdatnosť zrážok sa prejavila na vodných tokoch aj mimo nich. Prudké vzostupy vodných hladín na tokoch typické pre prívalovú povodeň a sprievodné povodňové javy mimo nich postupne vystriedali pretrvávajúce vysoké vodné stavy z trvalých zrážok. "Najväčšie škody spôsobili v povodí Slanej a Popradu," uviedol SHMÚ. Poukázal tiež na významné kulminácie prietokov. "Napríklad tok Štítnik v stanici Plešivec kulminoval na rekordnej úrovni od začiatku pozorovaní, teda na úrovni 100-ročného prietoku," dodali.

 

Od štvrtka večera do pondelka rána spadlo na väčšej ploche 100 až 150 mm zrážok, výnimočne aj viac Poveternostná...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Tuesday, August 8, 2023

 

Viac o téme: PočasieZrážkyMeteorológoviaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu