Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tisíce Izraelčanov opäť protestovali proti vládnej reforme súdnictva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - Tisíce Izraelčanov demonštrovali v sobotu v Tel Avive a v ďalších izraelských mestách proti revízii súdnictva, ktorú odporcovia pravicovej vlády považujú za ohrozenie demokracie, informovala agentúra AFP.

Tel Aviv je epicentrom demonštrácií od januára, keď bol prvýkrát predstavený balík zmien v súdnictve. Tieto kontroverzné reformy rozdelili národ a vyvolali jedno z najväčších protestných hnutí v histórii Izraela. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho koaliční spojenci koncom júla v parlamente - Knesete - presadili časť návrhu zákona, ktorý podľa kritikov otvára cestu k autoritatívnejšej vláde v Izraeli.

Navrhované zmeny sú údajne v justícii potrebné

Schválený zákon - súčasť justičnej reformy - obmedzuje klauzulu používanú izraelským najvyšším súdom na zrušenie vládnych rozhodnutí, ktoré sudcovia považujú za protiústavné. Netanjahuova koaličná vláda, ktorej súčasťou sú krajne pravicové a ultraortodoxné židovské strany, tvrdí, že navrhované zmeny sú v justícii potrebné na zabezpečenie lepšej rovnováhy moci medzi volenými predstaviteľmi a súdmi.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

Netanjahu, ktorý na súde bojuje proti obvineniam z korupcie, pred časom vyhlásil, že by bol ochotný rokovať s opozíciou. Predchádzajúce snahy o sprostredkovanie v tejto veci však neboli úspešné. AFP podotkla, že so schvaľovaním zákona sa nepokročí skôr, ako sa parlament v októbri vráti z letných prázdnin.

Viac o téme: ĽudiaProtestyIzraelTel AvivReforma súdnictva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu