Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Východnú Čínu zasiahlo silné plytké zemetrasenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PEKING - Východnú Čínu v nedeľu zasiahlo plytké zemetrasenie s magnitúdou 5,4, uviedol americký Úrad pre geologický prieskum (USGS). V dôsledku otrasov utrpelo zranenia najmenej desať ľudí a zrútili sa desiatky budov, informovala agentúra AFP.

Zemetrasenie udrelo v nedeľu o 02.33 h miestneho času. Zasiahlo oblasť vzdialenú 26 kilometrov južne od mesta Te-čou v provincii Šan-tung, pričom jeho epicentrum bolo v hĺbke 10 kilometrov, informovala USGS."Čím bližšie k povrchu zemetrasenie je, tým silnejšie ho pocítite," vysvetlil podľa agentúry AP Abreu Paris, geofyzik z Národného informačného centra pre zemetrasenia Geologického úradu USA.Zemetrasenia nie sú v Číne zriedkavé, ale východnú časť krajiny, kde žije väčšina obyvateľstva a ležia tam veľké mestá, zasahujú len ojedinelo.

V oblasti zasiahnutej zemetrasením kontrolujú aj vlakové trate

AFP dodala, že zemetrasenie z nedele bolo citeľné až v mestách Peking a Tchien-ťin, ako aj v Šanghaji, vzdialenom od epicentra približne 800 kilometrov. Štátna televízia CCTV s odvolaním sa na šantunské úrady uviedla, že zemetrasenie, po ktorom nasledovalo 52 dotrasov, si vyžiadalo najmenej "10 zranených" a 74 domov alebo budov sa "zrútilo". V oblasti zasiahnutej zemetrasením kontrolujú aj vlakové trate. Televízia CCTV uviedla, že v niektorých oblastiach bola v dôsledku poškodenia potrubia prerušená dodávka plynu.
 

Viac o téme: ĽudiaOtrasyZrúteniePrírodaZraneniaBudovyZemetrasenie Čína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu