Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OSN varuje pred hladom v Sudáne: Svoje domovy opustili vyše štyri milióny ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHARTÚM - Organizácia Spojených národov v stredu varovala pred hroziacim hladom v Sudáne, kde v dôsledku mesiace trvajúceho konfliktu museli utiecť takmer štyri milióny ľudí. Informuje agentúra AFP.

"Vyše 20,3 milióna ľudí, čo predstavuje viac ako 42 percent celkového obyvateľstva krajiny, zažíva vysokú úroveň akútnej potravinovej neistoty," oznámila Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). 

archívne video Predseda JDS Michal Kotian: Vedia si poslanci a členovia vlády predstaviť žiť z pár halierov?

Predseda JDS Michal Kotian: Vedia si poslanci a členovia vlády predstaviť žiť z pár halierov? (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Sudán od polovice apríla sužuje ozbrojený konflikt

Sudán od polovice apríla sužuje ozbrojený konflikt, ktorý rozpútali znepriatelení generáli – Abdal Fattáh Burhán na čele regulárnej sudánskej armády a jeho bývalý zástupca Muhammad Hamdán Daklú, ktorý je vodcom polovojenských Síl rýchlej podpory (RSF).

V rámci najnovšej eskalácie už aj tak katastrofálnej humanitárnej situácie je "6,3 milióna ľudí jeden krok od hladomoru", varovala OSN. Boje zničili kritickú infraštruktúru, vážne narušili poľnohospodárstvo a zablokovali dodávky dôležitej pomoci.

Viac ako polovica obyvateľstva "čelí akútnemu hladu" v regióne Západný Darfúr, kde došlo k jedným z najhorších bojov. Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) už bolo v Sudáne vnútorne vysídlených viac ako tri milióny ľudí a takmer milión ďalších utieklo do susedných krajín. 

Viac o téme: DomovHladVarovanieOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu